Češka Ustavom osigurala pravo posjedovanja i korištenja oružja za samoobranu

24.07.2021. 07:30:00

Češki Ustav osigurat će građanima te zemlje pravo na oružanu obranu i samoobranu pod pravnim uvjetima. Ovo će pravo na legalno posjedovanje i upotrebu oružja biti dio ustavne Povelje o temeljnim pravima i slobodama. Odgovor je to na tendenciju razoružavanja koja je prisutna u Europskoj uniji. Ovaj amandman Povelji češki je Senat prihvatio u skladu s očekivanjima javnosti, a potpisat će ga češki predsjednik koji nema ovlasti ulaganja veta na ustavne zakone, kao što to može činiti s redovnim pravom, piše Remix.

Tako će u Povelji o temeljnim pravima i slobodama od sada stajati da se “pod uvjetima koje propisuje zakon, građanima jamči pravo na oružanu obranu vlastitoga ili tuđega života”. Ova ustavna izmjena neće biti podložna restrikcijama redovnog zakonodavstva. Također će ojačati poziciju Češke Republike u daljnjim raspravama o propisima Europske unije.

“Ovaj prijedlog nije samo po naravi simboličan, nego predstavlja i realno osiguranje u budućnosti”, kazao je uime podnositelja amandmana senator Martin Červíček. Červíček se osvrnuo na tendenciju zabrane nošenja predmeta koji bi se mogli koristiti kao oružje, što je prisutno u nekim zemljama Europske unije. Smatra da razoružavanje pučanstva ne doprinosi većoj javnoj sigurnosti, budući da će kriminalci i dalje nabavljati oružje ilegalnim putem.

Za prihvaćanje amandmana glasalo je 54 od sveukupno 74 senatora, dok se za potrebnu većinu tražilo 45 glasova. Prijedlog su većinom podržali članovi Građanske demokratske stranke (ODS), pokreta TOP 9 i ANO te Socijal-demokratske stranke (ČSSD). Amandman će stupiti na snagu između 1. kolovoza i 1. rujna ove godine.

Amandman se temelji na peticiji koju je potpisalo 102 000 ljudi, uključujući i mnoge ustavne dužnosnike. Peticiju su inicirala lovačka društva i drugi vlasnici oružja kao pobunu protiv nastojanja Europske komisije da ograniči pravo posjedovanja legalnog oružja za građane država članica. Preporuke Europske komisije smjeraju k općem razoružavanju kao mjeri sprječavanja terorističkih napada. Međutim, kritičari ovih prijedloga ističu kako teroristi nabavljaju oružje uglavnom ilegalnim putem.

Inače, Češka je pokušala ograničiti primjenu europskih direktiva na Europskom sudu pravde, ali je izgubila parnicu. Tako je Vlada morala promijeniti zakone o posjedovanju oružja u skladu sa zahtjevima Europske komisije. Međutim, novi prihvaćeni amandman, budući da ulazi u Ustav, nosi veću pravnu snagu.

Izvor: Narod

Izvorni autor: dg/Foto: depositphotos

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.