Dačić o odnosima Srbije i Hrvatske: Umjesto u mržnji, želim natjecanje u miru

06.01.2023. 16:44:00

Prvi potredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sudjelovao je tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!", nakon čega je dao izjavu za medije.

Dačić se prisjetio da je 2014. bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za metropolita.

“Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam sem zajedničke vrijednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smilu onog što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije”, poručio je Dačić i dodao:

“Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se.”

Naveo je da je njegov posjet Zagrebu bio na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Dodao je da je Srbija svjesna da se neka pitanja ne mogu riješiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Schenegen na čemu joj je čestitao. “Pojedinačni napredak naših susjeda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspjeh.”

“Umjesto natjecanja u mržnji želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto”, zaključio je Dačić.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.