DAN KADA JE TUĐMAN ODLUČIO ‘RASKRSTITI’ SA JUGOSLAVIJOM: Podržalo ga je 94 posto Hrvata!

21.02.2021. 17:51:00

NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 22. veljače 1991. godine,  Hrvatski sabor donio je Rezoluciju o razdruživanju sa SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Prvi čin razdruživanja

Ova rezolucija, donesena na prijedlog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, je čin kojim je formalno započeo proces razdruživanja Hrvatske od bivše države. Rezolucija bila je okidač za referendum koji se održao nakon tri mjeseca, 19. svibnja iste godine, a na kojem je čak 94 posto građana izrazilo želju za neovisnošću Hrvatske.

Međunarodna zajednica je tražila odgodu od tri mjeseca, no rok je istekao 7. listopada 1991. godine pa je Sabor RH 8. listopada 1991. godine donio konačnu odluku:

Pokušaj ubojstva hrvatskog predsjednika

„Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ i odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ”.

Upravo tada Republika Hrvatska je postala samostalna, no samo dan prije (7. listopada 1991. godine) JNA je raketirala Banske dvore s ciljem da ubije predsjednika i pokvari naum Hrvata.

Screenshot

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Predsjenik.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor: