Dejan Jović napada Škoru, navija za Možemo

28.05.2021. 13:19:00

Dejan Jović, bivši savjetnik predsjednika Ive Josipovića i profesor na Fakultetu političkih znanosti, koji je ujedno, kao nestranački kandidat, prošle godine bio na izbornoj listi SDSS-a za Europski parlament, na Twitteru je podržao ekstremno lijevu stranku Možemo, te ustvrdio kako Domovinski pokret i Miroslav Škoro neće od Hrvatske napraviti “poljskomađarsku”.

“Škoro i DP vode bitku protiv civilnog društva, a ne samo protiv Tomaševića. 2016. nisu uspjeli od Hrvatske napraviti “poljskomađarsku” zbog: 1) snage civilnog društva, 2) upornosti nekih medija i 3) faktora Plenković, tj. transformacije HDZ-a. To su im mete i sada”, ocijenio je Jović na Twitteru.

Tko je Dejan Jović za kojega je stvaranje Hrvatske bio ‘retardiran projekt’?

Prof. dr. sc. Dejan Jović danas radi na Fakultetu političkih znanosti, te između ostaloga na poslijediplomskom studiju predmet Hrvatska vanjska politika. Stipendije i potpore primao je od Britanske Akademije, Zaklade Carnegie, Umjetničkog i humanističkog vijeća te Otvorenog društva Georgea Sorosa. Jović je sudjelovao na Zelenoj akademiji, programu političkog obrazovanja, najdugoročnijem projektu Tomaševićeve udruge Insitut za političku ekologiju koji je zapravo stariji od nje same te su ga započele njemačka politička zaklada Heinrich Böll Stiftunga, Zelena europska fondacija, Fondacija Otvoreno društvo, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva zajedno sa Zelenom akcijom, Multimedijalnim institutom i Zagreb Subversive Forumom.

On je također urednik časopisa Politička misao te je član Hrvatskog politološkog društva. Časopis Politička misao svojevremeno je objavio rad o konzervativno-političkim pokretima u Hrvatskoj koji je sadržavao lažne informacije o udruzi “U ime obitelji”

Konzultant je Ekonomsko-obavještajne jedinice (Economist Intelligence Unit). Njegovo znanje koristilo je nekoliko britanskih konzultantskih tvrtki, a povremeno i ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha vlade Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u njegovom životopisu.

Prof. dr. sc. Jović 2018. je sudjelovao na sastanku predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tijekom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj. Na sastanku je sudjelovao u svojstvu predsjednika Savjeta Političke akademije Srpskog narodnog vijeća, kao delegat petnaestoro srpskih prolaznika te akademije.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, uručio mu je otkaz 2014. godine kada je u svom časopisu Politička misao objavio osobni komentar povodom škotskog referenduma o neovisnosti u kojem je zaključio kako je hrvatski referendum 1991. godine bio “vrlo neliberalan” i da nije bio održan u slobodnim i poštenim okolnostima.

Nadalje, on je u veljači 2019. godine čestitao Budimiru Lončaru na “razbijanju” Hrvatskog generalskog zbora kojeg su napustili generali Ivan Tolj i Ivan Kapular zbog šutnje o odlikovanju bivšeg ministra vanjskih poslova SFRJ koji je najpoznatiji po uspješnom lobiranju za nametanje embarga Hrvatskoj glede nabave oružja u jeku velikosrpske agresije.

Krajem 2020. on je na Twitteru podijelio riječi iz intervjua književnika Pere Kvesića, u kojem on kaže kako je ideja stvaranja Hrvatske bila “retardirana i nakaradna” te kako je nemoguće “realizirati lošu zamisao i očekivati nešto dobro”.

Uz link na intervju Pere Kvesića u Večernjem listu, Dejan Jović izdvojio je napisao:

“Izvrstan intervju Pere Kvesića. Kaže: “Ne razumijem zašto je Igor Mandić boležljivo blag kad kaže da je Hrvatska propali projekt. Već je i sama zamisao bila retardirana i nakaradna… Ne možete realizirati lošu zamisao i očekivati nešto dobro”

Izvor: Narod

Izvorni autor: Narod.hr/foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.