DEMOKRATSKI HSS: EU ozakonjuje „novu hranu“, pa ćemo uskoro na policama trgovačkih lanaca imati „praškaste kukce“ Acheta domesticus (kućni šturak)

18.01.2023. 07:48:00

Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje „novu hranu“, pa ćemo uskoro na policama trgovačkih lanaca imati „praškaste kukce“ Acheta domesticus (kućni šturak), dakle zrikavce u kruhu, pecivima, tjestenini, juhama…

Politika EU i Vlade RH uništava budućnost hrvatskih seljaka, a uništavanjem domaće proizvodnje stavlja Hrvatsku u poziciju zavisnosti, što ugrožava budućnost svih nas. 

U sjeni različitih političkih događaja na domaćoj političkoj sceni, uvođenja eura i poskupljenja proizvoda, ponajprije hrane, prolaze vrlo značajne odluke Europske komisije. Naoko bizarne, ali vrlo bitne za život građana Hrvatske i EU. Tako je 4. siječnja 2023. Europska komisija u Službenom listu EU objavila slijedeće:

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2023/5, оd 3. siječnja 2023., o odobravanju stavljanja na tržište djelomično odmašćenog praha Acheta domesticus (kućni šturak) kao nove hrane i o izmjeni Provedbene uredbe (EU) 2017/2470.

U članku 3 Provedbene uredbe koja stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije se navodi:

„Društvo Cricket One Co. Ltd („podnositelj zahtjeva”) Komisiji je 24. srpnja 2019. podnijelo zahtjev za

izdavanje odobrenja u skladu s člankom 10. stavkom 1. Uredbe (EU) 2015/2283 za stavljanje djelomično odmašćenog praha Acheta domesticus (kućni šturak) na tržište Unije kao nove hrane. U zahtjevu je zatraženo da se djelomično odmašćeni prah dobiven od cijelih Acheta domesticus (kućni šturak) odobri za upotrebu u kruhu i pecivima od više vrsta žitarica, krekerima i grisinima, žitnim pločicama, suhim premiksima za pekarske proizvode, keksima, suhim proizvodima na bazi punjene i nepunjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krumpira, jelima na bazi mahunarki i povrća, pizzama, jelima na bazi tjestenine, sirutki u prahu, mesnim analozima, juhama i koncentratima juhe ili juhama u prahu, grickalicama od kukuruznog brašna, pićima sličnima pivu, čokoladnim slasticama, orašastim plodovima i sjemenkama uljarica, grickalicama osim čipsa i mesnim pripravcima, namijenjenima općoj populaciji.“

Gotovo nezamijećeno prošao je i prošlogodišnji dogovor država članica EU-a da se ličinke brašnara mogu označavati kao "inovativna hrana" koja je sigurna za jelo. Dogovor je značio da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom.

Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje „novu hranu“, pa ćemo uskoro na policama trgovačkih lanaca imati „praškaste kukce“ Acheta domesticus (kućni šturak), dakle zrikavce u kruhu, pecivima, tjestenini, juhama…

U Hrvatskoj je I dok se puno uništenih grana proizvodnje, pojedinačno važnih, a među njima je i jedna strateški presudna, a to je proizvodnja hrane. To zadovoljenje osnovne ljudske potrebe previše je važno međutim i godinama prepušteno na milost i nemilost fluktuacijama tržišta. Nije nikakva tajna da sela u Hrvatskoj ubrzano stare i depopuliziraju se, te postaju sve manje aktivna u proizvodnji.

Jedino što se može sa žalošću zaključiti je da politika EU i Vlade RH imaju za posljedicu gubitak izvora sredstava za život tih ljudi za koje nije osmišljen nikakav program zbrinjavanja, a još manje budućnost u proizvodnji hrane.

Ovakva politika predstavlja dakle dvostruku štetu - uništava budućnost hrvatskih seljaka, a uništavanjem domaće proizvodnje stavlja Hrvatsku u poziciju zavisnosti, što ugrožava budućnost svih nas.

 

PREDSJEDNIK DHSS OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Zvonko Pongrac

Izvorni autor: Zvonko Pongrac/Demokratski HSS/Foto:Demokratski HSS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.