Der Spiegel se uključio u hajku na MPT: Ponovno smo pitali veleposlanika u Njemačkoj kako će zaštititi ugled Hrvatske

15.07.2020. 16:05:00

Njemački Der Spiegel priključio se Bildu i drugim njemačkim medijima u iznošenju netočnih informacija o Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi “Lijepa li si”, povezujući pjevača s fašizmom. Nakon što nismo dobili odgovor na prvi upit, poslali smo novi upit hrvatskom veleposlaniku u Njemačkoj, Gordanu Bakoti.

Sve je krenulo nakon što je njemačka nogometna zvijezda i jedan od najvećih njemačkih golmana 21. stoljeća, Manuel Neuer, s društvom zapjevao popularnu pjesmu Marka Perkovića Thompsona, ”Lijepa li si”.

Pročitajte upit u nastavku:

Der Spiegel je još jedan medij koji se priključio Bildu i drugim njemačkim medijima u objavi kako vratar njemačke nogometne reprezentacije Manuel Neuer na odmoru u Hrvatskoj pjeva pjesmu hrvatskog pjevača i pritom netočno predstavljaju pjevača, povezujući ga s fašizmom, i pjesmu.

Riječ je o hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i pjesmi ‘Lijepa li si’, koja je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije, koju pjevaju i hrvatski dužnosnici, pušta se u svim institucijama Republike Hrvatske, u različitim prigodama. Riječi su domoljubnog karaktera iako ih njemački mediji pokušavaju predstaviti kao problematične:

Kad se sjetim, suza krene
Zamirišu uspomene
Svake stope rodnog kraja
I narodnih običaja
Prepoznah ljepotu tvoju
Što probudi ljubav moju
Kad sam s tobom srce moje
Kuca jače, veliko je
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Lijepa li si
Kad Neretva k moru krene
Ti se tada sjeti mene
Mojoj pjesmi budi tema
Za sve one kojih nema
Ajde Istro i Zagorje
Podignimo sve tri boje
Zagrlimo se pred svima
Neka vide da nas ima
Oj, Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna duša a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko

Da napisi u njemačkim medijima o Thompsonu nisu točni pokazuju nedavne sudske odluke. Nedavno je Upravni sud Slovenije donio  presudu kojom utvrđuje kako je zabrana koncerta jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mariboru bila protuzakonita. U presudi se navodi kako “policija ni Upravni organ nije s nikakvom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanada i drugih država dokazao, da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva”.

“Dokazano nije niti u jednom dijelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti. (…) Sve policije država za koji se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju”, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

No, to nije jedina sudska odluka koja pokazuje da napisi u njemačkim medijima nisu točni. Dvotrećinskom odlukom Visokoga prekršajnog suda Republike Hrvatske nedavno je potvrđeno kako pozdrav “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave”  nije prekršaj.

Molim Vas odgovor na pitanja:

1. S obzirom da je riječ o vrataru njemačke reprezentacije koji putuje kroz Hrvatsku i reklamira hrvatski turizam u doba korona-krize, koja utječe na i na turizam, jeste li kontaktirali list Der Spiegel  i informirali ih o netočnom predstavljanju Marka Perkovića Thompsona i pjesme koju pjeva – “Lijepa li si”?

2. Što ćete poduzeti kako bi zaštitili ugled Hrvatske u odnosu na lažne tvrdnje u Der Spiegelu, Bildu i drugim njemačkim medijima?”

Kakav je medij Der Spiegel?

Der Spiegel je njemački tjednik koji izvještava o aktualnim događajima u zemlji i inozemstvu. Teme uključuju političke, gospodarske, znanstvene i kulturne događaje. Jedan je od najvećih i najutjecajnijih njemački tjednika uz prodanu nakladu od oko 1 milijun primjeraka.

Prvi put je izašao 4. siječnja 1947. godine, a glavni urednik je Steffen Klusmann.

Što se dogodilo?

Podsjetimo, Bild se pitao: “Je li Neuer znao što pjeva?”

“Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, piše Bild.

Na stranici MPT tvrde kako su im se neki novinari Bilda ispričali.