Đikić: Ovo u Hrvatskoj i nije bio prvi val

23.05.2020. 10:12:00

IVAN ĐIKIĆ jučer je gostovao u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a, a komentirao je otkriće tima znanstvenika sa sveučilišta koje vodi, te mogućnost drugog vala i otkrića cjepiva.

Tko ima najviše šanse za pronalazak cjepiva?

“Nepotrebno je govoriti o kompeticiji i tko ima najviše šanse. Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o osam kliničkih ispitivanja cjepiva koja su razvijana, četiri u Kini, tri u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo tko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvo cjepivo koje će biti neštetno, koje će biti sigurno za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba. Prvenstveno putem neutralizirajućih prototipa tijela kojima će se moći osigurati tzv. kolektivni imunitet kod populacije.

Tko god dođe prvi s takvim podacima ili zajedničkim kliničkim ispitivanjima, svijet će biti zahvalan i vjerujem da će to biti velika pomoć u kontroli buduće pojave virusa”, smatra Đikić.

Prvi val u Hrvatskoj je prošao dobro

“Za sada u Hrvatskoj  prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje.

Dogodilo nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala”, komentirao je Đikić.

Drugi val? On je realnost

“A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog stoljeća, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa.

Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100.000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama – od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike.

U  svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe”, rekao je Đikić.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.