Dinamovci, jel ta "duga lopta" zabranjena zakonom?

06.10.2022. 08:30:00

Jedna je glupost uništila sve nade i snove. Baš glupost, ovdje se takve pogreške ne opraštaju...
 
  

Ni u Salzburgu Dinamovi nogometaši nisu uspjeli prekinuti 24-godišnji post bez gostujuće pobjede u Ligi prvaka. Prvi, zadnji i jedini put vratili su se s europskim bodovima iz Amsterdama 1998. godine i taj pogodak za 1:0 Josipa Šimića, onaj prekrasni lob Van der Sara, još uvijek pamte navijači Plavih.

U Salzburg je Dinamo doputovao s pritajenom nadom da će se pune torbe vratiti doma, no jedna je glupost uništila sve nade i snove. Baš glupost, apsolutno nepotrebni Moharramijev prekršaj na prepredenom kapetanu domaćina Ulmeru, jednostavno je dao latvijskom sucu Treimanisu priliku da poentira i naglašeno domaćinsko suđenje začini pokazivanjem na bijelu točku. I nitko Latvijcu ništa ne može prigovoriti, a Moharrami na ovoj razini natjecanja mora biti koncentrirani i pametniji. Ovdje se takve pogreške ne opraštaju...

Dinamo je, kad se sve zbroji, bio ravnopravan domaćinu. Istina, teško je hrvatski prvak pronalazio odgovor na visoki i stalni presing domaćina, osjetio se u nekim trenucima igre manjak plavih igrača u veznom redu, što je i rezultiralo prividnom nadmoći Salzburga. I nije to samo Dinamov problem, ni Chelsea i Milan nisu pronašli pravi odgovor na takvu igru austrijskog prvaka.

Lijepo je počinjati igru dodavanjem od svojih vrata, ali postoje utakmice kad to jednostavno nije izvedivo i nije pametno. A ova je bila jedna od takvih i uvijek ćemo postaviti upit je li ta “duga lopta” (koja je, usput, proslavila brojne trenere, poput Mourinha!), zabranjena nekakvim zakonom, piše li možda u Bibliji da je zabranjena? Naravno da nije zabranjena i gdjekad se treba prilagođavati i načinu igre suparnika i tražiti pravu formulu za što jednostavnije rješenje i izlaz ispred svojih vrata.

No, i u takvom odnosu snaga, Dinamo nije patio, Dinamo je tražio svoje prilike i pronašao ih je. Ljetos je Josip Drmić doveden u Maksimir baš zbog situacije kakva se zbila u 81. minuti, imao je Drmić izjednačenje “na nozi”, ali odlični vratar Köhn sačuvao je sjajnom obranom svoju mrežu. U sudačkoj je nadoknadi Drmiću poništen i pogodak zbog zaleđa, VAR je ovaj put okrenuo leđa Zagrepčanima i domaćin je u svoju statistiku upisao i 41. utakmicu bez poraza u Red Bull Areni.

Nakon tri kola Dinamo ima tri boda, ništa još nije gotovo, štoviše. Mnogo će toga u skupini biti jasnije nakon dvoboja u utorak sa Salzburgom, na neprijeporno vrućem i glasnom oronulom Maksimiru. Salzburg nije nepobjediv, Dinamo je i Austriji lako mogao ostati neporažen, no u Ligi prvaka gluposti se kažnjavaju i skupo plaćaju.

Ostao je, eto, gorak okus zbog rezultata, ali na ovoj razini natjecanja, u dvobojima izjednačenih suparnika, odlučuju nijanse. Koje su ovaj put otišle na austrijsku stranu. Salzburg je, naime, imao sjajnog vratara Köhna, a Dinamo neopreznog i dekoncentriranog Moharramija. I tu tome je bila sva poanta ove utakmice...

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Predrag Jurišić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.