DODIK OSNIVA VOJSKU REPUBLIKE SRPSKE? ‘Nije nam u planu razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali… Naša je procjena da nema natrag!’

13.10.2021. 12:18:00

Da je Bosna i Hercegovina već desetke godina bure baruta poznato je diljem Europe.

Ipak, osim što su previranja konstantna, tako je i ‘status quo’ tamošnje politike godinama kočnica napretka i poboljšanja suživota između tri konstitutivna naroda.

I upravo ta stalna previranja, s jedne strane preko Republike Srpska iz koje Milorad Dodik svkao malo baci loptu o odcjepljenju te s druge strane iz Federacije BiH gdje Hrvati i Bošnjaci vode bitku u kojoj uvijek gube Hrvati, zapravo su čini se vječni put bez kraja u kojem elite ostaju, a narod odlazi.

Sad bi vlastitu vojsku i tajnu policiju

Najnoviji nered opet proizvodi Milorad Dodik koji sada najavljuje osnivanje vojske Republike Srpske, poziva na suverenitet i slobodu tog entiteta.

Dodik je najavio da će koncem listopada ove godine parlamentu RS dostaviti prijedlog kojim bi se odbilo sudjelovanje u oružanim snagama države, državnim policijskim agencijama i obavještajnoj službi (OSA) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Pojasnio je kako bi to značilo da će RS istodobno formirati svoje slične institucije koje bi bile pandan državnim.

Dodao je kako to ne bi bio bilo razbijanje teritorijalnog integriteta BiH nego “vraćanje suvereniteta RS-u”.

Nastavio je: “Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama! Naša je procjena da u ovom trenutku nema natrag”, jasan je Dodik.

S druge strane, analitičari upozoravaju na osobne interese Dodika u cijeloj priči.




Što se krije ize brda?

Geopolitički analitičar Denis Avdagić za naš je portal pojasnio:

“U svemu su sigurne samo dvije stvari. U jednoj Dodik testira strpljenje i spremnost Zapada na reakciju, a u drugoj on privlači pozornost na sebe. Usporedimo to s nuklearnim testiranjima koje provodi Sjeverna Koreja, dok u isto vrijeme stanovništvo gladuje”, povukao je paralelu Avdagić.

Dodao je kako su neke stvari slične u geopolitici cijelog svijeta.

“Neke stvari su šprance koje se odvijaju diljem svijeta, s nešto većim ili manjim pogugama izazivanja, ili izvlačenja ustupaka… A uglavnom i isti međunarodni akteri potpomažu tu destruktivnost”, zaključio je.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Dnevno.hr / Foto: Armin Durgut

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.