'DOJAM JE SJAJAN' Butković: 'U srijedu se spaja posljednji dio Pelješkog mosta, bit će gotovo do iduće sezone'

27.07.2021. 06:18:00

Hrvatske ceste upravljat će i održavati most. Dodatnih udara na proračun i građane, kaže Butković, neće biti. Davor Perić iz Hrvatskih cesta rekao je da je sve spremno za spajanje posljednjeg segmenta

U srijedu će sjever i jug Hrvatske biti spojeni. Posljednja čelična komponenta Pelješkog mosta od njih 165 bit će spojena, čime će biti završena njegova konstrukcijska gradnja, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u u Dnevniku HTV-a.

- U srijedu spajamo posljednji segment čelične konstrukcije, spaja se hrvatski teritorij - to je veliki događaj. Nakon toga ide uređenje kolničkog zastora i sam most će s tehničkim pregledom biti gotov u veljači, a pristupne ceste bi trebale biti gotove u lipnju iduće godine - kazao je u ministar Oleg Butković.

Istaknuo je da će sve biti gotovo do iduće sezone. 

Sve skupa ide jako dobro. Nema nikakve bojazni, nikakvog pritiska na ceste, dodao je ministar. Napomenuo je će u srijedu oko 23 sata biti spajanje željezne konstrukcije i obilazak gradilišta. Nakon toga - radovi se nastavljaju, ne radi se ni o kakvom otvaranju - dodao je i da naplate cestarine neće biti.

Hrvatske ceste upravljat će i održavati most. Dodatnih udara na proračun i građane, kaže Butković, neće biti.

One su investitor i upravljat će mostom. Sve to imaju u svojim projekcijama i dodatnih udara na proračun i građane neće biti. U prvim godinama iznos cijene održavanja neće biti veliki, ali kroz desetljeća će se to morati povećati - rekao je Butković.

Davor Perić iz Hrvatskih cesta za Dnevnik HTV-a je rekao da je sve spremno za spajanje posljednjeg segmenta Pelješkog mosta.

Sve je spremno da se u srijedu ugradi posljednji od 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta. Dakle, posljednji segment dužine 18 metara trebao bi se ugraditi u noćnim satima u srijedu, ovdje na gradilištu - rekao je.

Objasnio je da ostaje još dosta posla oko opremanja i uređenja samog mosta, ali je dojam sjajan.

- Opći je dojam da je most izgrađen prilično brzo. Suradnja s kineskim kolegama djelatnicima Hrvatskih cesta ostat će u lijepom sjećanju - dodao je.

Prva osobna vozila mogla bi preko Pelješkog mosta u ožujku, a krajnji rok za završetak svih pristupnih cesta i obilaznica je ljeto iduće godine.

Izvor: 24 sata

Izvorni autor: Antonela Šaponja/Foto: Srecko Niketic/Pixsell

Autor: