DOLAZAK ‘MARTIĆEVACA’ NA PLITVICE! Tuđman Miloševiću: ‘Spriječi taj terorizam!’ Nije ga poslušao.

28.03.2023. 15:01:00

Na područje Mukinja 28. ožujka 1991.g. stigla je skupina milicajaca Milana Martića iz Knina s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća “Plitvice” protiv pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Na Koranskom mostu bile su istaknute zastave SAO krajine i Jugoslavije, a odbor srpske demokratske stranke u Titovoj Korenici, 29. ožujka 1991. godine donio je odluku o promjeni strukture zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice i time su čuvarsku službu preuzeli ljudi iz Knina, piše Dnevno.hr.

Maltretiranje hrvatskih građana

Predstavnici mjesnih zajednica slunjske općine sastankom u Drežnik Gradu, zaključili su da se ne poduzima ništa protiv nelegalne pretvorbe poduzeća “Plitvice” i tražena je akcija legitimnih organa Republike Hrvatske čijim je dolaskom došlo do eskalacije koja je polučila prvu žrtvu Domovinskog rata – Josipa Jovića.

No, vratimo se na početak. Na Plitvice je tako na današnji dan oko 12:30 stigao pun autobus pripadnika tzv. kninske milicije. Iako se istoga dana u Splitu održavao prvi susret šestorice predsjednika jugoslavenskih republika, to nije nimalo utjecalo na pobunjenike. Tog dana Plitvice su okupirali milicajci iz Knina, koji su oko podneva na Koranskom mostu postavili barikadu s istaknutom zastavom Krajine i Jugoslavije. Zabilježena su podmetanja eksplozivnih naprava Hrvatima, a putnici nesrpske nacionalnosti koji su prometovali u smjeru Dalmacije i Zagreba bili su izvrgnuti prijetnjama i maltretiranju.

Tuđman molio Miloševića za razum. Neuspješno.

Tuđman je tijekom sastanka pročitao pismo ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca koji ga je izvijestio o dramatičnu stanju u Titovoj Korenici i na Plitvičkim jezerima. Hrvatski predsjednik zaključio je da je na djelu “čisti terorizam” te zamolio Miloševića da radi uspostave normalnih odnosa za razgovore uskrati terorističkim skupinama bilo kakvu potporu. Takvo što Milošević nije napravio, a kriza na Plitvicama krenula je u očekivanom smjeru.

Na Plitvice su pristigle nove pobunjene snage i pojedinci iz drugih dijelova Hrvatske, a 29. ožujka Milan Martić zabranio je pripadnicima policijske stanice u Titovoj Korenici bilo kakav odnos sa službenim hrvatskim vlastima. Isti je dan skupina odmetnutih milicajaca, predvođena Ljubicom Šolajom, upala u upravne zgrade Nacionalnog parka kako bi obznanila smjenu postojećeg rukovodstva i provela odluku o pripojenju Plitvičkih jezera fantomskoj SAO Krajini. Ove terorističke aktivnosti šokirale su domaću javnost jer su u to vrijeme Plitvička jezera bila krcata turistima.

No, bio je to samo uvod u sukob koji će postati poznat kao “Krvavi Uskrs”…

Izvor: Dnevno.hr/Foto:screenshot/youtube

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.