DOMOVINSKI POKRET komentirao sukob Tomašić i Pauletića, evo što su poručili!

20.07.2020. 14:10:00

POSLJEDNJIH dana traje prepucavanje između Roberta Pauletića i Ruže Tomašić o tome tko će sjediti u saboru.

Ukratko, Ruža Tomašić je bila nositeljica liste Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici koji je tamo dobio jedan mandat.

Drugi na list bio je Robert Pauletić koji je, važno je za priču, dobio 3907, odnosno oko 20 posto od ukupnog broja glasova. No, sukladno ranijem dogovoru, Tomašić je odlučila da umjesto nje u sabor ide njen stranački kolega Marko Milanović Litre. On je skupio samo 19 preferencijalnih glasova.

Pauletić je, pozivajući se na neke zakonske odredbe, smatrao da je ispravno da on ide u sabor. Tomašić se, pak, pozivala na raniji dogovor rekavši da Milanović Litre nije mogao skupljati glasove jer je u kampanji radio brojne stvari u pozadini.

Javili se iz Domovinskog pokreta

Danas su se oglasili iz Domovinskog pokreta.

“Izborni zakon se mora mijenjati”

U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile.

Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo.

Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna”, kažu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.