Donald Trump zaratio sa Twitterom: “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”

27.05.2020. 17:12:00

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je najavio reguliranjee društvenih mreža, dan nakon što je Twitter svoje mišljenje o tome hoće li dopisno glasanje bez provjere identiteta birača rezultirati namještanjem izbora proglasio “činjenicom” a Trumpovo “lažnom viješću”.

Trump je u nekoliko ranojutarnjih postova optužio društvene mreže i tehnološke platforme za političku pristranost rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”. Ta pristranost je poprimila ogromne razmjere, pa se tako s youtubea demonetiziraju svi kanali koji izravno promiču Donalda Trumpa, često bez ikakvih objašnjenja, poput Diamond and Silk, dvije Afroamerikanke čiji je vrlo gledani kanal podržavao Trumpa.

“Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi”.

Dodao je: “Počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”

Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasovanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.