DORH pokrenuo izvide: Je li bilo kriminalnih radnji pri obnovi kuća kod Petrinje i Siska?!

04.01.2021. 20:25:00

Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković

Nakon što je premijer Plenković rekao da treba ispitati zašto su neke kuće nekvalitetno obnovljene nakon rata, iz DORH-a je stigla potvrda da će USKOK s policijom pokrenuti izvide kako bi se to sve istražilo te vidjelo je li bilo kaznenih djela u cijelom procesu.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti.

U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti.

POGLEDAJTE VIDEO

Plenković: Treba ispitati kako se i zašto to dogodilo

- Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte - rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara koji bi mogao znati nešto više.

- Treba ispitati, nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego jesu. Sve što treba ispitati će se ispitati, nema a priori zatvaranja za propitkivanje nadležnosti čija god ona bila. Obnova koju je Hrvatska provodila bila je veliki proces. Ako je bilo izgrađenih zgrada koje nisu u skladu s propisom to se treba ispitati", poručio je premijer.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

- Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovu, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi - rekao je Mažar.

Najavio je da će odgovoriti na sve upite u narednih nekoliko dana jer je trenutno fokus na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

Zaprimili 13.686 prijava za pregled

Ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestio je kako je do nedjelje do 21 sat zaprimljeno 13.686 prijava za pregled zgrada, od kojih je pregledano 4055.

- 1801 zgrada nije za uporabu od pregledanih 4055 zgrada i obiteljskih kuća. 800 njih neuporabljivo je trajno, 1001 privremeno - rekao je i dodao kako je danas na terenu 715 volontera stručnjaka, inženjera građevine i statičara. 

- Vlada im je osigurala mogućnost isplate naknade za putne troškove i dnevnice i dala priliku Stožeru Civilne zaštite da na isti način intervenira - rekao je.

Arhitekt o gradnji: To je kriminal i trebaju reagirati službe

Arhitekt Ivan Križić u N1 Studiju uživo komentirao je da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo - kriminalom.

- Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal - rekao je.

- Prema zakonima koji reguliraju gradnju zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti  - kaže Križić.

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr

Izvorni autor: Ivan Hruškovec, HINA, Nikol Zagorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.