Dvojica osumnjičenih narko kriminalaca iz BiH uhićena u Zagrebu

14.09.2022. 16:40:00

Dvojica državljana BiH, navodno članovi narko bandi iz te države, uhićena su na zagrebačkim Srednjacima gdje su u utorak akciju provele policijske snage naoružane dugim cijevima, a u pretragama je korišten i pas za otkrivanje droga.

Upitan za uhićenja u Zagrebu i suradnji hrvatske i BiH policije, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu da je hrvatska policija već niz godina u suradnji s drugim policijama, kao nositelj borbe protiv organiziranih kriminalnih skupina, vrlo učinkovita u njihovom razbijanju.

''Čuli ste sinoć glavnog ravnatelja policije koji je rekao da je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj razbijeno oko 150 takvih zločinačkih udruženja. Spektar njihovih aktivnosti nije isti, ali je način policijskog rada takav da se vrlo pomno prate svi pokazatelji i indikatori koji ukazuju da se u Hrvatskoj, ali i drugim državama, takve skupine nalaze i nešto planiraju''.

Dodao je da za takav posao treba imati vrhunske profesionalce koji znaju što rade i u kojem trenutku pokreću akcije.

Posljednja akcija u suradnji sa susjednim policijama nije bila ad hoc. ''Već izvjesno vrijeme se ti ljudi prate, kao i njihovi kontakti iz kojih će se otvarati nova istraživanja'', kazao je Božinović, ne otkrivajući detalje akcije niti za što se osumnjičeni terete.

Božinović: Hrvatske službe i policija pokazale veliku učinkovitost i profesionalnost

Ustvrdio je da ne treba imati iluzije da se pripadnici kriminalnih skupina iz drugih država na kreću po Hrvatskoj, dodajući da su hrvatske službe i policija pokazale veliku učinkovitost i profesionalnost.

''Mi ne možemo umanjivati broj naših akcija, dužni smo javnosti komunicirati ono što policija radi, a moje mišljenje i stav kao ministra zaduženog za taj resor je da takve akcije pokazuju kako građani mogu biti sigurni'', istaknuo je. Nadodao je da danas svaki ozbiljan kriminal ima prekograničnu dimenziju te da prema tome nema države koja nije obuhvaćena.

Božinović je podsjetio da 'Hrvatska zbog svojeg geografskog položaja i činjenice da je turistička destinacija u sezoni ima najveći omjer porasta stanovništva. "U Francuskoj koja je prva turistička sila Europe, na jednog Francuza dođe 1,3 turista, a u Hrvatskoj na jednog Hrvata dođe pet turista, a Hrvatska je pokazala da se može nositi s time'', zaključio je.

Prema neslužbenim podacima BiH medija među uhićenima u jučerašnjoj akciji je Edin Balić, navodno jedan od najbližih suradnika Dina Muzaferovića Cezara kojeg portal Istraga naziva narkobosom. Navode i da su obojica u bijegu od ljeta prošle godine te da ih se sumnjiči da su u šumi uz granicu BiH i Hrvatske uzgajali marihuanu vrijednu nekoliko milijuna konvertibilnih maraka.

Istražitelji su u tom slučaju imali svjedoka pokajnika koji je ubijen u svibnju ove godine, a sumnja se da iza te likvidacije navodno stoje Balić i Muzaferović. Navodno su planirali i novo ubojstvo, prenose mediji.

Izvor: Politika Plus/Foto:ilustracija/policija

Izvorni autor: PolitikaPlus/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.