EK prebacuje odgovornost za raspodjelu cjepiva na države članice: 'Dogovorite se ako se želite vratiti na sustav raspodjele prema broju stanovnika'

13.03.2021. 20:37:00

Države članice Europske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, objavila je u subotu Europska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cjepivom u svakoj od njih", kaže se u priopćenju.

Komisije je priopćenjem reagirala pošto je sustav raspodjele cjepiva oštro kritiziran u više zemalja.

"Prema tome sustavu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti "velike razlike" među državama članicama.

U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Urusli von der Leyen upozorili su da ako se takav sustav nastavi, nastavit će se stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići kolektivni imunitet u nekoliko tjedna, a drugi će zaostajati.

Komisija u svom priopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sustav raspodjele prema broju stanovnika.

Izvor: tportal.hr/Foto: FRANCISCO SECO / POOL

Izvorni autor: T. O./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.