Epidemiolozi dolaze u HEP. Neslužbeno doznajemo da je drugi zaraženi koronavirusom zaposlenik HEP-a

26.02.2020. 09:45:00

Stanje u Hrvatskoj oko koronavirusa iz minute u minutu pratite na našem portalu Dnevno.hr.

09:40 h Neslužbeno doznajemo da je u HEP u Vukovarskoj u Zagrebu dolaze epidemiolozi jer drugi mladić kod kojeg je potvrđena koronavirus zaposlenik je HEP-a.

Očekuje se da će uslijediti ista procedura kao u slučaju Ericsson Nikola Tesla kada je otkriveno da je prvi zaraženi mladić bio je zaposlen u toj firmi.

Kontaktirali smo HEP u Vukovarskoj te čekamo povratni odgovor.

09:00 h U tijeku je konrefencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Civilne zaštite rekao je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni.

Kazao je i da za razliku od Italije u Hrvatskoj trebamo biti zadovoljni trenutnom situacijom.

-Ona je takva da uz jednog jučer potvrđenog pozitivnog na koronavirus imamo još jednog. Svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni. Nakon završene prve faze obrane od ugroze ulazimo u drugu gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Naši rezervni kapaciteti su značajni stoga uz ove nekakve početne blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma sve drugo će biti iskontrolirano.

Treba napomenuti da ovo nije bolest koja postavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima blagi oblik bolesti što se nadamo i da će dva prva potvrđena slučaja u RH biti takva. Isto tako molimo zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenog sustava molim da se objavljuju naše smjernice tko se treba, a tko ne treba javiti u zdravstvenu ustanovu, pogotovo u kliniku za infektivnu – kazao je ministar.

Poručio je i da oni koji nisu bili u Italiji ili Kini, a imaju simptome prehlade savjete trebaju podražiti kod obiteljskog liječnika.

-Oni koji su bili u Kini i Sjevernoj Italiji, ako nemaju simptome mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, ako imaju mogu doći u Kliniku za infektivnu bolesti. Danas ćemo rješavati problem gužvi, olakšati klinici njeno funkcioniranje.

Siguran sam da situaciju držimo pod kontrolom i vjerujem i nadam se da nam se neće desiti kao u Kini da situacija eskalira, iako moram reći da to ne ovisi samo o nama nego i o virusu. Nema znakova koji bi ukazivali da se bilo što van naše kontrole događa – kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se proširila definicija zahvaćenih područja koronavirusom te da će i HZJZ također izmijeniti dokumente u tom smislu.

-Imamo novu situaciju buduće je potvrđen drugi slučaj, već su epidemiolozi krenuli s provjerom njegovih kontakta.

Postoje pravila kako da se škole, vrtići i firme ponašaju. Djelatnici HZJZ-a intenzivno na tome rade, jučer smo pomogli nekoliko firmi koje su u kontaktu s ljudima, a to su trgovine i firme koje s građanima dolaze u kontakt, kako se trebaju ponašati i što trebaju raditi.

Napravili smo uputstva za sveučilišta u vezi studenata koji dolaze na razmjenu ili studirati u Hrvatsku. Danas ćemo napraviti uputstva za vrtiće, osnovne i srednje škole koja će biti javno objavljena – kazao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je da je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen zbog brze identifikacije.

-Za treći bliski kontakt postoji sumnja na koronavirus. Nalaz je negativan, ali ćemo ga ponoviti – kazala je.

-Svi koji su bili testirani su imali iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Za dvojicu bolesnika koji su potvrđeni i hospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije – kazala je.

Capak je kazao da je zaraženi putovao autobusom te da su kontakti koji su bili u autobusu kontaktirani.

Ministar Božinović kazao je da se na Stožeru razgovara o većim javnim okupljenima te da treba uzeti u obzir da ono što je zaključak danas, ne mora biti zaključak sutra.

-Stalno smo u zasjedanju i sigurno da su javna okupljanja dio o čemu intenzivno razgovaramo – kazao je.

NOVO – Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz!

Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

7.25 Trajekt Jadrolinije koji je iz Ancone stigao u Split dočekali su pomorski policajci i sanitarni inspektor koji će odlučiti ukoliko nekog putnika treba uputiti epidemiologu.

7.20 U Hrvatskoj je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mlađem čovjeku koji radi u tvrtci Ericsson Nikola Tesla, a trenutno se nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

U toj Klinici nalazi se još troje ljudi koje liječnici testiraju na koronavirus. Osim njihovih uzoraka, u Klinici se testiraju na virus i uzorci pristigli iz ostalih dijelova Hrvatske.
Sumnja se da je koronavirusom zaražena i djevojka oboljelog mladića koju će liječnici također pregledati i testirati na virus.

7.10 U kućnoj karanteni zbog sumnje na koronavirus nalazi se i nogometaš zagrebačkog Dinama. Naime, njegova supruga je tijekom vikenda boravila u Milanu. Par ne pokazuje simptome koronavirusa, trenutno su pod nadzorom liječnika.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.