Erdogan pobijedio na izborima - Turska ulazi u treće desetljeće njegove vladavine

29.05.2023. 13:10:00

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan ostvario je pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima u Turskoj, nadmašivši oporbenog vođu Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu glasovanja. Ova pobjeda produžuje Erdoganovu vladavinu na treće desetljeće i ima značajan utjecaj na međunarodne odnose, posebno prema Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadu, kao i na složene odnose unutar NATO pakta, u kojem Turska igra važnu ulogu.

Prema preliminarnim službenim rezultatima objavljenim od strane turskog Vrhovnog izbornog vijeća (YSK), s 99,43% prebrojanih glasova, Erdogan je pobijedio s osvojenih 52,14% glasova, dok je Kilicdaroglu osvojio 47,86%.

Erdogan je obratio se tisućama svojih pristaša ispred predsjedničkog kompleksa u Ankari, pozivajući na jedinstvo oko nacionalnih ciljeva i snova, te pozivajući na prestanak rasprava i sukoba vezanih za izborno razdoblje.

"Ostavimo po strani sve rasprave i sukobe u vezi s izbornim razdobljem i ujedinimo se oko naših nacionalnih ciljeva i snova", izjavio je Erdogan. "Nismo mi jedini pobjednici, pobjednik je Turska. Pobjednik su svi dijelovi našeg društva, naša demokracija je pobjednik", dodao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan istaknuo je da će borba protiv inflacije i obnova nakon katastrofalnog potresa 6. veljače, u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi u Turskoj i susjednoj Siriji, biti među glavnim prioritetima njegove vlade.

Kemal Kilicdaroglu, oporbeni vođa, izjavio je u sjedištu svoje stranke u Ankari da će nastaviti borbu sve dok Turska ne postigne "istinsku demokraciju". Istaknuo je da je ovo bilo najnepoštenije izborno razdoblje u povijesti zemlje te da nisu poklekli pred strahovima. Naglasio je da je na ovim izborima volja naroda za promjenom autoritarne vlasti postala jasna unatoč pritiscima.

Kilicdaroglu je izrazio tugu zbog teških dana koji su pred zemljom.

Predsjednici nekoliko država, uključujući Rusiju, Katar, Libiju, Alžir, Mađarsku, Iran i Palestinske vlasti, bili su među prvima koji su čestitali Erdoganu. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je putem službene web stranice Kremlja da izbori pružaju jasan dokaz potpore turskog naroda Erdoganovim naporima da ojača državni suverenitet i vodi neovisnu vanjsku politiku.

Američki predsjednik Joe Biden također je čestitao Erdoganu putem Twittera i izrazio radost zbog buduće suradnje kao NATO saveznici u rješavanju bilateralnih pitanja i zajedničkih globalnih izazova, prenosi Narod.hr.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.