Eskalacija sukoba između Izraela i Hezbolaha: Najintenzivniji zračni napadi u posljednjih godinu dana

22.09.2024. 10:42:00

Izraelska vojska objavila je kako je tijekom subote izvršila napade na oko 290 ciljeva, uključujući tisuće Hezbolahovih raketnih bacača, te je najavila daljnje napade na ciljeve ovog pokreta, koji podržava Iran. U nedjelju je došlo do razmjene žestoke vatre između Izraela i Libanona, pri čemu su izraelski borbeni zrakoplovi izveli najintenzivniji napad na jug Libanona u posljednjih godinu dana, dok je Hezbolah preuzeo odgovornost za raketne napade na vojne ciljeve na sjeveru Izraela.

Izrael je u ranim jutarnjim satima zatvorio škole i ograničio okupljanja u sjevernim dijelovima zemlje te na Golanskoj visoravni, koju drži pod okupacijom. Sirene za zračnu uzbunu oglašavale su se tijekom noći dok su iz Libanona i Iraka ispaljene rakete i projektili, od kojih su većinu presreli izraelski protuzračni sustavi, prema podacima vojske.

Mediji izvještavaju o šteti na brojnim zgradama, dok su hitne službe zbrinule nekoliko lakše ozlijeđenih osoba, ali nema informacija o težim žrtvama.

Hezbolah je potvrdio da je ispalio desetke raketa na izraelsku zračnu bazu Ramat David, kao odgovor na "ponovljene izraelske napade na Libanon". Ovaj napad predstavlja najdublji udar Hezbolaha od početka aktualnih sukoba. Istovremeno, iračke militantne skupine, koje također podržava Iran, objavile su da su bespilotnim letjelicama napale Izrael.

Ova eskalacija dolazi nakon što je izraelski zračni napad, u petak, usmrtio najmanje 37 osoba, uključujući visoke zapovjednike Hezbolaha, u predgrađu Bejruta. Među ubijenima su zapovjednici Ibrahim Akil i Ahmed Vahbi, što je najteži udarac Hezbolahu u gotovo godinu dana sukoba.

Izraelska vojska objavila je da je u napadu uništila podzemno sklonište Hezbolahovih zapovjednika i značajno poremetila vojni lanac zapovijedanja elitnih snaga Radvan. Napad je sravnio višekatnu zgradu i oštetio obližnji vrtić, dok je među poginulima bilo troje djece i sedam žena, prema podacima libanonskog ministarstva zdravstva.

Hezbolah je također potvrdio da je ispalio rakete na izraelske vojne objekte u znak odmazde. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je zabrinutost zbog eskalacije, ali je naglasio da je izraelsko ubistvo zapovjednika Hezbolaha opravdano.

Sukobi se nastavljaju, a Hezbolah najavljuje daljnju borbu sve dok Izrael ne pristane na primirje u Gazi.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:AFP/Getty Images

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.