Evo kako mediji uzvisuju Možemo, a umanjuju značaj DP-a

19.05.2021. 08:58:00

Nakon objave rezultata lokalnih izbora u Zagrebu, mnogi pristrano uzdižu platformu Možemo, a umanjuju značaj Miroslava Škore i Domovinskog pokreta.

Sandra Benčić iz platforme Možemo je, komentirajući rezultate, poručila Škori „da se pripremi za 4. poraz“. Tako je napala Škoru, koji je u vremenu od posljednje dvije godine, otkako se ponovno uključio u politiku, ostvario vrlo zapažene rezultate, a njegova ostvarenja protumačila kao poraze dok, istovremeno, nije spomenula poraze platforme Možemo iz posljednje četiri godine.

Benčić poručila Škori da se “pripremi za 4. poraz”

”Ovo su treći izbori koje je izgubio, a ja mu sugeriram da se počne pripremati i za četvrti poraz”, izjavila je Benčić nakon što su objavljeni neslužbeni rezultati lokalnih izbora.

Benčić je optužila Škoru da se u kampanji služio ”nevjerojatnim prljavštinama” te mu poručila da metodama kojima se koristio nije mjesto u demokratskom društvu i utakmici.

Ustvrdila je kako je Škoro koristio lažne anketare koji su ”blatili ostale kandidate” i da su se slale sumnjive poruke ”koje definitivno imaju Škorin potpis”.

”Difamiranje političkog protivnika na taj način pripada drugom političkom dobu, protiv kojeg se on navodno bori, a koristi njegove najgore metode. Oni koji ne znaju igrati demokratsku utakmicu po fair-play pravilima u nju niti ne spadaju”, rekla je Benčić.

Upitana za postizbornu suradnju, Benčič je naglasila da će Zeleno-lijeva koalicija idućih danima razgovarati s onima koji se nalaze od centra prema lijevo i predstavljaju progresivne snage koje su bile opozicija Milanu Bandiću i HDZ-u. S njima će, dodala je, razgovarati oko okupljanja većine u Gradskoj skupštini.

Benčić u drugom krugu lokalnih izbora očekuje potporu svih koji žele promjenu modela upravljanja Zagrebom.

”Pozivamo sve birače da izađu u drugom krugu i još jednom potvrde da je vrijeme za promjene i da Zagreb nikada više neće biti bankomat za uske klijentelističke krugove, niti od Jelene Pavičić Vukičević niti od Miroslava Škore niti od HDZ-a. S time je jednom zauvijek gotovo”, poručila je Benčić.

Koji su zapravo dosadašnji rezultati Škore i DP-a, a koji Možemo?

Podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima Tomašević je kao kandidat za gradonačelnika osvojio tek 3,94% glasova, dok je njegova lista u gradskom vijeću osvojila 7,64% glasova. Nakon toga platforma je imala i kandidatkinju na predsjedničkim izborima – Katarinu Peović iz Radničke fronte koja je osvojila tek 1,12% glasova. Na parlamentarnim izborima koalicija je osvojila 7 mandata što je daleko ispod 16 mandata koje je dobio Domovinski pokret. Sve bi to trebalo uračunati u dosadašnje uspjehe, odnosno neuspjehe platforme Možemo, odnosno njihove zeleno-lijeve koalicije.

Istovremeno, Miroslav Škoro i Domovinski pokret izašli su u posljednje dvije godine na troje izbora: predsjedničke, parlamentarne i lokalne. Na predsjedničkim izborima Škoro je osvojio 24,45% i nedostajalo mu je tek nešto više od 2% glasova za ulazak u drugi krug. Na parlamentarnim izborima prošle godine Domovinski pokret bio je treća politička opcija s osvojenih ukupno 16 mandata u Hrvatskom saboru. Konačno, na lokalnim izborima u Zagrebu, Škoro je ostvario uspjeh izborivši se za ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika, dok su kandidati DP-a u mnogim gradovima i općinama te županijama diljem zemlje ušli u drugi krug i dobili zastupnike u vijećima i skupštinama.

Za Benčić je sve to neuspjeh, no gledajući nepristrano, za jednu novu političku opciju to bi trebali biti zapaženi rezultati.

Podsjetimo, Benčić se prije ulaska u politiku u okviru platforme Možemo predstavljala kao aktivistica civilnog društva iako je u svom djelovanju bila bliska SDP-u.

Možemo i Radnička fronta prekinuli su suradnju zbog, kako su naveli iz Radničke fronte, pregovorima s SDP-om.

Izvor: Narod

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.