FORMULA 1 Na scenu se vraća oktanski cirkus: ‘F1 svijet je vrlo okrutan, ali Hamilton lakše podnosi bol...‘

18.03.2022. 09:52:00

Kreće nova, 73. sezona, koja starta ovog vikenda u Bahreinu (nedjelja, 16 sati)
 
  

Veliki oktanski cirkus ovoga vikenda vraća se na scenu. Bahrein i trkalište Sakhir domaćini su u nedjelju prve utrke Formule 1 u 2022., odnosno prve utrke nakon kontroverzne završnice lanjske sezone u Abu Dhabiju prije malo više od tri mjeseca.

Tada je Max Verstappen pobijedio i postao 34. različiti svjetski prvak u 72-godišnjoj povijesti Formule 1, ali repovi nakon te utrke vukli su se sve do prije nekoliko tjedana. Što je u neku ruku i logično, jer Nizozemac je do titule stigao zahvaljujući direktoru F1 utrka Michaelu Masiju, odnosno činjenici što Masi nije poštivao uobičajenu proceduru za nastavak utrke nakon razdoblja sigurnosnog automobila na stazi. Tako su u posljednji krug utrke vozači ušli kao "pušteni s lanca", bez nekog reda i kontrole, a Verstappen je zgrabio neočekivanu priliku i u tom hektičnom klimaksu sezone - u posljednjem krugu posljednje utrke - prestigao Lewisa Hamiltona i prigrlio titulu prvaka.

image

Max Verstappen

 GIUSEPPE CACACE Afp

OK, mnogi će reći, i imat će pravo, da je Verstappen zaslužio trofej za 2021. s obzirom na posao koji je radio tijekom cijele sezone, ali kada se gleda samo taj završni čin sezone, samo utrka u Abu Dhabiju, ta je titula trebala završiti u Hamiltonovim rukama.

Da su, na koncu, do takvog zaključka došli i vlastodršci Formule 1 može se zaključiti iz činjenice da su Michaela Masija razriješili dužnosti - što je neizravna poruka "kriv si" - i u novoj sezoni njegov će posao obavljati tročlano vijeće sudaca.

Lanjski rasplet podigao je puno prašine, podijelio je ljubitelje Formule 1 na dva tabora, jedan koji je "držao leđa" Verstappenu, drugi koji je tugovao nad sudbinom Lewisa Hamiltona. Iako su u Mercedesu vagali hoće li krenuti u pravnu bitku kako bi Hamilton za zelenim stolom dobio titulu, na kraju je sve završilo onako kako je završilo na ciljnoj ravnini u Yas Marini - Verstappen prvi, Hamilton drugi.

Opet, iako je nova sezona pred vratima, još uvijek se sjena "te" utrke u Abu Dhabiju nadvija nad Formulom 1. Neki su spremni reći kako je Formula 1 izgubila kredibilitet, da je "politikanstvo" umrljalo čar utrkivanja, da je jednostavno ranjena. Makar ima i onih koji su suprotnog mišljenja...

- Formula 1 ne treba zacijeliti, jer to što se dogodilo bili su tek dramatični trenuci, koji su sastavni dio svakog sporta - kaže Verstappen.

Ni Hamilton ni Verstappen nisu rekli ni jednu ružnu riječ jedan za drugog jer ionako obojica znaju da je ono što se dogodilo potpuno izvan njihove domene utjecaja i djelovanja. No, to ne znači da gaje međusobne simpatije...

- Svijet Formule 1 zna biti vrlo okrutan, toga smo svi svjesni, a Lewis vjerojatno može lakše podnijeti bol poraza s obzirom na to da ima već sedam naslova prvaka.

image

George Russell i Lewis Hamilton

 MAZEN MAHDI Afp

Nema sumnje da će ovog vikenda oči svih promatrača opet biti uperene na Maxa i Lewisa, da bi vidjeli hoće li, nakon svega, među njima još jače i više zaiskriti, kao što je zaiskrilo puno puta tijekom 2021. (Silverstone, Monza...). No, Max se nada da neće samo on i Englez biti usamljeni u borbi na vrhu.

- Formula 1 treba više momčadi koje će se ravnopravno boriti za pobjede. Polako dolazimo do toga, a nadam se da će nova pravila dati dodatni poticaj da to bude doista tako. Na kraju dana, to svi želimo, da je što više momčadi i vozača u borbi za prvo mjesto jer to je ono što nosi najviše uzbuđenja.

Nova pravila su, inače, prilično opsežna (više o tome sutra u SN u posebnom prilogu na četiri stranice) i prilično su izmijenila ono i laicima najočitije - fizički izgled bolida. Novi je izgled i prednjeg i stražnjeg krila, veći promjer kotača (sa 13 na 18 inča), izmijenjeno podvozje... sve u svrhu aerodinamike, odnosno kako bi bolidi bili sposobni lakše izvesti pretjecanja, da se time dobije više "akcije" na stazi, pa da posljedično utrke budu sadržajnije i da ta atraktivnost na koncu dovede to konačnog cilja - veće gledanosti.

- Zasad samo odradili samo testiranja i teško je reći kakvi su stvarni odnosi snaga. Ali, ona momčad koja je bila stalno brza na testiranjima i dobra, pouzdana, definitivno je bio Ferrari, ali siguran sam da će i Mercedes biti pri vrhu. Top momčadi odradile su dobar posao preko zime, ali jednako tako bolid je sada na svom početku, razvijat će se tijekom sezone, vidjet ćemo tko će se bolje prilagoditi - podvukao je Verstappen.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Ivan Jelkić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.