Francuska poručila Australiji da nuklearne podmornice mogu predstavljati više problema nego što vrijede

29.07.2022. 21:38:00

Visoki francuski časnik upozorio je Australiju da će posjedovanje podmornica na nuklearni pogon kupljenih od SAD-a i UK-a biti “mnogo teže” od plana kojim se odustalo od izgradnje nove flote brodova na konvencionalni pogon, objavili su lokalni mediji u petak, a prenosi Anadolu Agency.

Francuski viceadmiral Nicolas Vaujour, šef operacija zajedničkog stožera Francuske mornarice, poručio je novinarima nakon sastanka s načelnikom australskih obrambenih snaga generalom Angusom Campbellom da dvije zemlje žele obnoviti svoje odnose nakon prošlogodišnjih diplomatskih nesreća, izvijestio je ABC News. “Puno je prednosti nuklearne podmornice; može dugo ostati na moru, ali to znači da morate imati veliku industriju, opskrbne lance i mnoge druge stvari unutar svoje zemlje da biste mogli upravljati time”, ustvrdio je Vaujour. “Moja vlastita procjena, puno je teže imati takvu vrstu imovine nego klasičnu podmornicu, pa se nadam da će Australija, Velika Britanija i SAD pronaći najbolji način da odgovore na to pitanje”, dodao je.

Mogućnost dugotrajnog oravka pod vodom nuklearnim podmornicama omogućuje skrivanje u potencijalnim područjima žarišta s Kinom, poput Južnokineskog mora, rekli su sigurnosni analitičari za Reuters. Dizelske podmornice imaju jedan veliki nedostatak. Prilikom izrona na površinu kako bi napunili baterije, ranjive su na otkrivanje radara.

Diplomatski odnosi između Francuske i Australije pogoršali su se prošlog rujna kada je Australija potpisala ugovor AUKUS sa SAD-om i Velikom Britanijom o nabavi podmornica na nuklearni pogon. Australija je također otkazala svoj Future Submarine Program (FSP) s francuskim Naval Groupom kako bi kupila 12 podmornica u vrijednosti od 56 milijardi eura. Odluka je razljutila Macrona i njegovu vladu, koji su izrazili svoju užasnutost dogovorom.

Sporazum između triju zemalja sklopljen je kako bi se zajamčila sigurnost Australije u regiji – području koje sve više izaziva zabrinutost zbog kontinuirane gospodarske i vojne ekspanzije Kine. Dana 11. lipnja, premijer Anthony Albanese objavio je da će njegova zemlja platiti francuskoj pomorskoj grupi 555 milijuna eura kao kompenzaciju za odustajanje od ugovora. Vaujour je rekao da je stvar između dviju zemalja riješena nakon kompenzacije, ali da ga je australska odluka iznenadila i da će novi dogovor biti izazovan za Canberru.

U međuvremenu, visoki francuski dužnosnik obrane prisustvovao je trodnevnoj konferenciji načelnika obrane Indo-Pacifika (CHODs) u Sydneyu, zajedno s vojnim čelnicima iz 27 zemalja.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: I. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.