GI Narod odlučuje traži provjeru potpisa za referendum: 'Dvije glavne osobe za pregled su USKOK-ovi osumnjičenici'

08.09.2020. 17:16:00

Ministarstvu pravosuđa i uprave uputit će zahtjev da se ponovno pregledaju potpisne knjige i da se prebroje potpisi

Građanska inicijativa Narod odlučuje u utorak je zatražila ponovno prebrojavanje potpisa za njihov referendum iz razloga što su dvoje glavnih osoba zaduženih za pregled potpisa USKOK-ovi osumnjičenici.

"Građanska inicijativa Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa uz prisustvo predstavnika inicijative", rekao je koordinator GI Narod odlučuje Luka Mlinarić na konferenciji za novinare ispred Vlade.

Smatraju da je ponovna provjera nužna jer je glavna osoba Povjerenstva za provjeru potpisa Terezija Marić osumnjičena za zloupotrebe u obavljanju svoje dužnosti.

"Tko može garantirati da su Marić i njezin tadašnji šef Lovro Kuščević, koji je zbog zlouporabe položaja i ovlasti ostao bez saborskog imuniteta, bili pošteni prilikom provjere više od 800.000 potpisa hrvatskih građana kojima se traži referendum za promjenu izbornog sustava. Istog izbornog sustava koji omogućuje da HDZ sa samo 620.000 glasova birača upravlja svime i odlučuje o svemu u Republici Hrvatskoj", naglasio je Mlinarić.

Podsjetili su da je Marić, jedna od suosumnjičenih u aferi s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, bila na čelu čak dva povjerenstva. Prvog koje je otvaralo kutije i brojalo više od 800.000 potpisa te na čelu povjerenstva u APIS-u koje je odlučivalo o proceduri uvida u tzv. nevaljane potpise.

"Razvidno je da je Terezija Marić u tom cijelom procesu bila desna ruka tadašnjem ministru uprave, a sadašnjem osumnjičeniku USKOK-a Kuščeviću. Budući da Plenkovićeva saborska većina stoji upravo na osam priveligiranih mandata manjina – jasno je da je bilo u interesu tadašnjem ministru Kuščeviću i premijeru Plenkoviću zaustaviti jedan takav referendum", poručila je članica inicijative Natalija Kanački.

Iz inicijative su kazali kako će Ministarstvu pravosuđa i uprave uputiti zahtjev da se ponovno pregledaju potpisne knjige i da se prebroje potpisi zajedno s promatračima inicijative.

Podsjetili su i na niz nepravilnosti koje su državna tijela te dužnosnici činili tijekom prebrojavanja potpisa, poput gubljenja potpisnih knjiga, nedozvoljavanje prisutnosti promatrača inicijative tijekom provjere u APIS-u, a kriterije ministarstva za provjeru potpisa smatraju proizvoljnim i dvosmislenim.

Također, dodaju da je na sastanku predstavnika inicijative i Povjerenstva za provjeru potpisa, predsjednica povjerenstva kazala da su kontrolne liste uništene.

Jedna od navodnih nepravilnosti na koje su upozorili bilo je i pozivanje članova inicijative na ispitivanja u Uskok, za koje kažu da im je svrha bila zastrašivanje.

"Činjenica je kako za raspisivanje referenduma o prvom pitanju nedostaje svega 0,8 posto, odnosno oko 3000 potpisa, a o drugom pitanju dva posto, odnosno oko 7000 potpisa. Tako mali broj zahtijevao je, i još uvijek zahtijeva, ponovnu provjeru svih potpisa od strane nepristranog tijela i uz prisustvo predstavnika inicijative", zaključio je Mlinarić.

Izvor: rtl.hr/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.