Gorivo u većini zemalja već iznad dva eura

19.06.2022. 10:14:00

Od Austrije do Španjolske - gorivo u većini zemalja već je iznad 2 eura piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da se cijene u Europi izjednačuju pa se očekuju nove vladine interventne mjere.

Mogu vam samo reći da radimo analize, izračune i projekcije te da su sve opcije na stolu. Odluku ćemo donijeti idući tjedan. Vjerujem da ćemo reagirati na najavljeni cjenovni šok - tako je izvor Jutarnjeg lista odgovorio na pitanje hoće li vlada još jednom i na koji točno način intervenirati kako bi amortizirala novi porast cijena goriva.

Naime, prema neslužbenim najavama, već od utorka bi vozače na crpkama trebale dočekati nove cijene. Očekuje se da će cijena litre eurosupera 95 s trenutnih 13,50 porasti na 14,20 kuna, a cijena litre eurodizela s 13,08 na čak 14,52 kune.

Dramatičan skok Iako se od visokih vladinih dužnosnika jučer nije mogao dobiti jednoznačan odgovor hoće li Vlada RH još jednom intervenirati i ublažiti taj za dizelska goriva posebno dramatičan porast cijena, ipak smo doznali da će sigurno još danas i sutra trajati ministarske konzultacije te da bi vlada do utorka mogla donijeti još jednu mjeru za ublažavanje rasta maloprodajnih cijena benzina i dizela, navodi dnevnik.

Iza vrlo šturog odgovora s početka teksta krije se činjenica da je vladi daljnji manevarski prostor za intervenciju u konačnu maloprodajnu cijenu benzina i dizela zapravo vrlo uzak. Jer vlada je već ranije nizom intervencija smanjila trošarine na benzin za ukupno 80 lipa po litri, te na dizel za ukupno 40 lipa po litri.

Konačni manevarski prostor za daljnje smanjenje trošarina sada iznosi samo 21 lipu za dizelska goriva, odnosno 40 lipa za benzine. Dalje od toga vlada, sve da hoće, ne smije jer je direktivom EU propisan najniži dozvoljeni iznos trošarina na goriva.

Naši sugovornici iz Banskih dvora napominju da vlada rast maloprodajne cijene goriva ne može ublažiti niti eventualnim smanjenjem PDV-a, jer europske direktive ne predviđaju snižene stope PDV-a na motorna goriva, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Špoljar.

Izvor: hina/Foto:Damir SENČAR

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.