Gradonačelnikova poruka investitorima: niste dobrodošli u Split!

07.02.2020. 11:12:00

U mnoštvu loših vijesti i katastrofalnog stanja u gradu Splitu, čemu je uzrok neznanje, nesposobnost i nemar čelnih ljudi grada, nažalost se moramo osvrnuti na još jednu takvu temu.

Uz ovrhu koja prijeti gradu Splitu od strane dr. Nebojše Kneževića u visini od 150 milijuna kuna, Split očekuje još jedna borba za preživljavanje odnosno tužba u visini od 66 milijuna kuna plus pripadajuće kamate.

Shopping centar Mall of Split otvoren je u ožujku 2016. god. i već tada je tu posao pronašao veliki broj naših sugrađana. Isti investitori planirali su gradnju sedam velikih projekata vrijednih gotovo 110 milijuna eura koji bi značili priliv između 35 i 40 milijuna kuna komunalnog doprinosa u gradsku blagajnu.

No, zbog političko administrativnog neznanja i nesposobnosti, a možda i nekih drugih skrivenih interesa, nažalost veliki dio toga je onemogućen. Najveća prepreka svemu tome je nemogućnost izgradnje  priključka na ulice Zbora narodne garde i Domovinskog rata koji su glavni preduvjet za realizaciju svih tih projekata. Što se tiče samog priključka, cijela stvar je mogla biti jednostavno riješena samo da su gradski oci poštivali zakone i propise. Priključak je ucrtan u GUP-u i DPU (P26a) što nas samim time tjera na pitanje tko tu radi protiv koga i kome nije u interesu da se na tom dijelu Splita poboljša infrastruktura.

Privatni investitori su o svom trošku izradili projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu i predali je Gradu Splitu koji je temeljem punomoći Hrvatskih cesta iz 2015.godine ishodio pravomoćnu lokacijsku dozvolu i zatražio građevinsku dozvolu za cestovni priključak. Međutim, dozvola do danas nije izdana jer se još uvijek čeka zahtjev za izvlaštenje, kojega naravno grad Split još uvijek nije podnio.

Za cestovni priključak koji bi Mejaše spojio na ulice Zbora narodne garde i Domovinskog rata, postoji pravomoćna lokacijska dozvola te suglasnosti Grada, Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa za dobivanje građevinske dozvole.

Nažalost, ceste još uvijek nema zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s privatnom kućom koja ima rješenje o rušenju. Radi se o obitelji Svaguša koja je nezakonito izgradila kuću i za nju nikada nije platila niti jednu kunu doprinosa te je istu prodala za 1.100.000 € što je nevjerojatnih cca 5.600€/m2. Usput rečeno navedena obitelj još uvijek živi u tom nelegalnom objektu.

Veoma bitno je za istaknuti da bi samo sa zahtjevom za izvlaštenje priključak  dobio građevinsku dozvolu.

Pitamo se zbog čega Grad Split ne riješi taj problem kad ima isključivu nadležnost nad tim predmetom po punomoći Hrvatskih cesta koju je već konzumirao pri ishođenju svih gore navedenih dozvola.

Privatni investitor je poslao očitovanje Gradu Splitu da pokriva sve troškove izgradnje, projektiranja i izvlaštenja te bi Grad čitavu prometnicu koja je planirana u GUP-u dobio potpuno besplatno.

Zbog čega Grad nije provodio zakone, pravilnike i odluke?  Privatni investitori su pravnim putem pristupili rješavanju problema te od grada potražuju ono što ih zakonom pripada, a sve zbog nepoštivanja zakona i pravilnika od strane Grada Splita. Gradu Splitu je isporučen račun od strane privatnih investitora da im isplati što ih zakonom pripada za izgradnju ceste unutar DPU P26a odnosno Ulice 6. Domobranske pukovnije i Ulice 158. brigade. S obzirom na to da se Grad Split oglušio na poslane opomene  logičkim slijedom išla je tužba za prisilnu naplatu koja iznosi 66.000.000 kn plus pripadajuće kamate.

Zaključak je vrlo jednostavan jer da je Grad Split samo poštivao zakone i propise te ih provodio dobio bi besplatnu cestu s kompletnom infrastrukturom, a ovako je dobio tužbu koja Grad može dovesti do bankrota.

Zasigurno je potrebno malo detaljnije ući u cjelokupnu ovu priču kako bi se vidjelo tko i na kakav način zapravo stoji iza cijele ove opstrukcije.

 

HSP Split

Izvorni autor: HSP Split

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.