HRVATSKA IZBACILA BRAZIL, JUNAK LIVI UNIŠTIO SNOVE NOGOMETNE VELESILE!

09.12.2022. 19:32:00

Hrvatska je odigrala jednu od najvećih utakmica u svojoj povijesti i kući poslala prvog favorita
 
  

HRVATSKA - BRAZIL 5:3 (1:1, 0:0)

STRIJELCI: 0:1 Neymar (105+1), 1:1 Petković (117)

PENALI: 1:0 Vlašić, Rodrygo - Livaković brani, 2:0 Majer, Casemiro 2:1, 3:1 Modrić, 3:2 Pedro, 4:2 Oršić, Marquinhos vratnica

DOHA. Education City Stadion. Gledatelja: 43.893. Sudac: Michael Oliver.

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Juranović. Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir) – Modrić, Brozović???? (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer) – Pašalić (od 72. Vlašić), Kramarić (od 72. Petković????), Perišić

BRAZIL (4-2-3-1): Alisson - Militao (od 106. A. Sandro), Marquinos????, T. Silva, Danilo???? - Paqueta (od 106. Fred), Casemiro???? - Raphinha (od 56. Antony), Neymar, Vinicius (od 64. Rodrygo) - Richarlison (od 84. Pedro)


DRAŽEN ANTOLIĆ IZ DOHE

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

To su ratnici, to su heroji! To što ni Brazil nije mogao odoljeti hrvatskoj snazi karaktera, mentaliteta, tog fantastičnog sportskog i domoljubnog motiva koji nosi i kad se čini da je suparnik u dobitnoj poziciji, koji vuče naprijed i kad bi gotovo svi pali i odustali, to je dokaz kakvi su Vatreni velikani, sportski monstrumi. To je potvrda koliko je Hrvatska nogometno golema i sjajna!

image
 JEWEL SAMAD Afp

Bruno Petković bio je loš, ništa nije mogao, katkad bi ostao bez lopte prije nego što ju je i primio, ali - zabio je! To se traži od centarfora, gol, kad postigne pogodak svoje je napravio. Bruno je metafora cijele reprezentacije, koja se po drugi put u četiri godine plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva zato što nije odustala kad nije išlo i borit će se za medalje. Koja je četvrti put zaredom dobila udarcima s bijele točke. Kao u Rusiji, i ovdje je i osminu finala i četvrtfinale prošla na način za koji će sami reći. "Ovdje nitko nije normalan". Ali ne, itekako je normalno da Hrvatska pobjeđuje kad je najteže, kad treba demonstrirati junaštvo jer previše je puta to učinila da bi bilo slučajno.I to nije kraj.

Jasno je svima da Vatreni idu dalje, da nema granice koja ih zadovoljava osim titule. Brazil je pao, prvi favorit ide kući, nikoga se ovi dečki ne boje. I nemaju zašto. Povijesna je to pobjeda, jedna od najvećih.

Brazil je bio naoko u dobitnoj poziciji jer poveo je fantastičnim golom Neymara u sudačkoj nadoknadi prvog produžetka, međutim, protiv Hrvatske to nije dovoljno. I Japanci su joj se naklonili na upornosti...

Dominik Livaković je još jednom bio fenomenalan, njegovo je djelo monumentalno. Izluđivao je Kanarince obranama iz igre i jednom, Rodrygu, s bijele točke. Zašto je Tite tako mladom dečku dao prvi penal, njegov je problem.

image
 JEWEL SAMAD Afp

Bila je to teška bitka i igra živaca. Prvu akciju Hrvatska je imala u 13. minuti, Pašalić je dao nisku loptu s desne strane, Perišić je išao na nju, ali nije je uspio skrenuti u okvir, nego kraj vrata.

Brazil se tražio, njegovi napadi nisu bili tečni niti su prolazili, sve do 20. minute nije bilo ozbiljnije prijetnje. Tada je Vinicius došao na šut, nije prošao, u nastavku akcije Livaković je obranio udarac Neymaru.

U 25. minuti Danilo je dobio žuti karton nakon opasnog starta nogom prema Juranovićevoj glavi. Neki su pomislili da bi mogao biti i crveni karton...

- U boj, u boj, hoćemo pobjedu - orilo se s naše tribine jer iako malobrojniji Hrvati su često bili glasniji.

Brazil je imao više loptu, ali rijetko je probijao hrvatski blok, ali kad bi se napravila pogreška to bi mu dalo šansu. Tako je Brozović načinio prekršaj, a Neymar s ruba kaznenog prostora, ali s lijeve strane, pucao po sredini vrata, što je obranio Livaković.

- Hrvatska, Hrvatska... popratili su naši navijače Vatrene u svlačionicu.

image
 NELSON ALMEIDA Afp

Brazil ima brzinu predaje, njegova lopte ponekad je munjevita, a svaki igrač sposoban je napraviti vrhunski potez. No, nisu to španeri starog kova, današnji Selecao nema RonaldaRomarija ili Zica, to je daleko više industrijski nogomet nego Jogo Bonito i zato ne čudi što se muče s jačim ekipama. Ovaj put su u dobrom dijelu susreta bili sporiji nego inače.

U drugi dio Brazil je ušao s velikom šansom. Sosa im je pogreškom predao loptu, zakuhao se, Livaković je spasio, no zaleđe je spasilo Hrvatsku kaznenog udarca jer Juranović je igrao rukom....

Brazil je u toj fazi dodavao gas, Neymar je u 55. minuti bio u šansi, međutim, Livaković je još jednom zaustavio šut. Potom je Hrvatska stala na loptu, povezala redove, navela Brazil u svoj žrvanj i ofenzivno bila opasnija, da bi Tite izvukao Viniciusa kojeg smo se pribojavali i uveo Rodryga. Brozović je opasno živio na rubu drugog žutog kartona...

image
 INA FASSBENDER Afp

U 66. minuti ipak su Kanarinci napravili prigodu, Paqueta se našao pred Livakovićem koji je još jednom obranio. Podignuli su se Hrvati na tribinama, prekinuli muk kazališne publike. U 76. minuti ponovno Livaković brani Neymaru... Potom i Paqueti. Danilo je također, kao i ranije Brozović, mogao dobiti drugi žuti karton zbog prekršaja na Vlašiću koji se zaputio u solo prodor.

Petković se u 102. minuti sjajnim potezom oslobodio dvojice, nije pucao nego tražio Brozovića čiji je šut otišao preko gola.

U finišu Neymar je probio Livakovića, no Dalić je potom bacio sve karte u napad, uveo Budimira, Majer i Oršića, potonji je asistirao, a Petković, Dinamovom akcijom, pogodio za jedanaesterce kao uvod u delirij navijača i igrača nakon što je Marquinhos pogodio vratnicu, a svi Vatreni zabili – VlašićMajerModrić Oršić. Nova runda je 13. prosinca u 20 sati po hrvatskom vremenu. Kraljevi drame gaze dalje!


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

"To što Hrvatska kao zemlja radi je van svake pameti - njih dvojica su nadljudi, sreća pa su Hrvati". To je zaključak kojeg je trener Ilija Lončarević rekao u našem Mundocastu nakon veličanstvene pobjede protiv Brazila. Pogledate cijeli Mundocast:


PRIJENOS UŽIVO:

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.