HRVATSKA VOJSKA U SPLITU NAPRAVILA ŠOU! Izložba započela pravim spektaklom!

30.09.2021. 09:38:00

U dvorani Spaladium Arene u Splitu u srijedu 29. rujna 2021., svečano je otvorena Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2021. Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Na ASDA-i 2021 je prisutno 155 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 24 zemlje.

Uz predstavnike izlagača i organizatora, otvaranju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik i savjetnik  Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić,  načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban,  gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, predstavnik organizatora TNT Production Inc. Justin Webb, ministri i drugi predstavnici stranih državnih i vojnih izaslanstava, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH i drugi.

Foto: Filip Klen/MORH

Susret Vlade i poslovnih ljudi

U prigodnom obraćanju, ministar obrane Mario Banožić poželio je dobrodošlicu u Split svim izlagačima i izaslanstvima.

“Industrija vojne opreme i naoružanja, bez dvojbe, spada u najsloženije i tehnološki najzahtjevnije grane gospodarstva. Izložbe poput ove, prilika su za susrete predstavnika vlada i poslovnih ljudi obrambene industrije. Vjerujem kako će i ovo šesto izdanje ASDE biti uspješno za sve vas koji ste došli u Split. ASDA se etablirala kao platforma za demonstriranje najnovijih trendova obrambene industrije, mjesto za ugovaranje poslova i stvaranje kontakata i susreta. Raduje me snažna prisutnost hrvatske obrambene industrije na sajmu, koja i ovdje pokazuje kako je izrasla u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima“, istaknuo je ministar.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je tvrtki TNT Productions što nekoliko godina organizira ASDA-u u Splitu. Održavanje je važno za grad i županiju, jer je pojam sigurnosti usko povezan s turizmom koji je ključna gospodarska grana.

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak rekao je kako ASDA ima gospodarski,  vojni i vanjskopolitički značaj, a njezino održavanje velika je čast za Split koji se sve više profilira u kongresni centar za velike događaje.

Foto: Filip Klen/MORH

Justin Webb posebno zahvalio MORH-u

Predstavnik tvrtke TNT Production Inc. Justin Webb kazao je da organizacija međunarodne izložbe poput ASDA-e traži iznimno puno napora i zahvalio svima koji su u njoj sudjelovali, a posebno MORH-u na “vitalnoj, entuzijastičnoj i trajnoj potpori”.

Nakon svečanosti otvaranja, izaslanstva su obišla izložbeni prostor u Spaladium Areni. ASDA 2021 poslovni je događaj (business-to-bussines) namijenjen prvenstveno za predstavnicima vlada i obrambene industrije. Glavne teme izložbe obuhvaćaju naoružanje i vojnu opremu iz sve tri grane oružanih snaga kao i opremu vezanu za zaštitu i sigurnost, a među izlagačima su najrenomiranije tvrtke hrvatske obrambene industrije, kao i neka od najvećih imena svjetske obrambene industrije. Izložba se održava do petka, 1. listopada 2021., uz provedbu svih epidemioloških mjera sukladnih aktualnoj epidemiološkoj situaciji.




Demonstracija moći

Nakon obilaska, izaslanstva su se uputila u vojarnu „Admiral flote Sveto Letica Barba“, u kojoj je održana demonstracija združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti ASDA 2021. Prikazane su sposobnosti Hrvatske vojske za provedbu pomorsko-zračnog desanta. Na vježbi su sudjelovali pripadnici sve tri grane Hrvatske vojske te pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništva za potporu. Između ostalih sustava, u vježbu su bili uključeni i desantni brodovi-minopolagači Cetina i Krka, obalni ophodni brod OOB-103 Omiš, RTOP-42 Dubrovnik, helikopteri OH-58D i Mi-8 MTV te borbeno oklopno vozilo Patria. Osim atraktivnog prikaza sposobnosti, obučenosti i uvježbanosti, pripadnici OSRH demonstrirali su i kvalitetu raznih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni.

Foto: Filip Klen/MORH

Nakon uspješno izvršenih vježbovnih zadaća, direktor vježbe kapetan fregate Dražen Guć naglasio je da je sudjelovalo oko 250 pripadnica i pripadnika OSRH, a pripreme su trajale oko mjesec dana. “Nadam se da smo na ovom malom prostoru uspjeli pokazati svu moć HV-a u združenom djelovanju”, istaknuo je Guć.

Vojnikinja Daria Šerić iz 3. mehanizirane bojne Pauci GMBR-e rekla je da joj je sudjelovanje u vježbi predstavljalo iznimnu čast, dodavši da su zapravo radili ono što svakodnevno rade u postrojbi.

Pozornik Ivan Kraljević  iz satnije Mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a rekao je da je prekrcaj snaga na moru bio vrlo težak i zahtjevan,  a slijedio je desant na obalu i zauzimanje mostobrana. “Pokazali smo da smo uvijek spremni izvršiti sve postavljene zadaće”, zaključio je Kraljević.

Izvor: dnevno.hr/Foto:MORH

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto:Filip Klen

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.