Hrvatski vojnici prolaze kroz rigoroznu obuku: Pogledajte kako izgledaju drilovi za ročnike

22.04.2024. 16:57:00

U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi, Bojna za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva, završila je obuku prvog ovogodišnjeg, 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ukupno je 117 ročnika uspješno završilo obuku, od čega 106 muškaraca i 11 žena.

Prije završetka obuke, održano je Natjecanje za najboljeg ročnika, gdje su najpripremljeniji pokazali svoje vještine i psihofizičku spremnost. Ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica proglašeni su pobjednicima. 

Natjecanje je uključivalo prolazak kroz poligon s 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, uključujući gađanje, orijentaciju, sastavljanje naoružanja i poznavanje vizualnih signala, izvijestio je MORH.

Instruktor ponosan

Dropulić je izrazio zadovoljstvo osvojenom titulom i istaknuo dinamičnost i zanimljivost obuke, pozivajući druge da se prijave na vojno osposobljavanje. Poturica je istaknula ponos što je postigla dobar rezultat i donijela pobjedu svojoj satniji, potičući druge da sudjeluju u natjecanju i osjete poziv.

“Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje”, rekao je Dropulić, dok je Poturica poručila: “Posebno sam ponosna što sam zlato donijela u Treću satniju. Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv.”

Instruktor Milan Adžić naglasio je selekciju najboljih ročnika za završno natjecanje te izrazio ponos nad postignutim rezultatima, nadajući se da će biti motivacija za buduću vojnu karijeru.

Uvećana naknada za ročnike

Tijekom osam tjedana obuke, ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine te su dobili vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, što im otvara mogućnost za profesionalnu vojnu karijeru i sudjelovanje u pričuvama. 

Novost ove godine je povećanje naknade za ročnike prvog naraštaja u 2024. godini na 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke, što je najveća naknada dosad, a veća je za 200 eura nego do sada. Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se kroz tri razdoblja: prilagodbu i svečanu prisegu, glavno obučno razdoblje te završno ocjenjivanje i razduženje.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.