HSP: Apeliramo na zastupnike hrvatske branitelje da ne podrže izmjene Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

21.04.2023. 12:13:00

Zagreb, 21. travnja 2023.  - Hrvatska stranka prava (HSP) apelira na sve zastupnike Hrvatskog sabora, posebice na zastupnike hrvatske branitelje, da ne podrže Vladin prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je raspravljen u hitnoj saborskoj proceduri. Zakonskim izmjenama predviđeno je drastično povećanje kazni za isticanje simbola i pozdrava kojima se potiče mržnja, kao i za širenje lažnih vijesti.

HSP upozorava na činjenicu da se u medijskoj i političkoj javnosti, u kontekstu 'isticanja simbola i pozdrava kojima se potiče mržnja' isključivo problematizira poklič 'Za dom spremni!' kao i grb HOS-ovih postrojbi za vrijeme Domovinskog rata koji je, kasnije, sukladno svim propisima RH, službeno registriran. Podsjećamo na to da je 700 dragovoljaca HOS-a pod tim grbom poginulo oslobađajući svoju zemlju od srpske okupacije Hrvatske. To je činjenica koju se treba poštovati, a ne donositi zakone kojima bi se drakonski kažnjavalo branitelje pripadnike postrojbi HOS-a.

Nadalje, dok se, stigmatiziraju dragovoljci HOS-a, u Hrvatskoj se bez kazne dopušta korištenje brojnih simbola i vrijednosti totalitarnih režima, posebice komunizma. Isticanje zvijezde petokrake, pod kojom su ubijani Hrvati i za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku kao i tijekom komunističkog režima ili obilježavanje rođendana diktatora i zločinca Josipa Broza - čije ime u 21. stoljeću nose još neki hrvatski trgovi i ulice - nedopustivo je!

Istodobno, Republika Hrvatska članica je Europske unije koje je 19. rujna 2019. usvojila Rezoluciju Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe  (2019/2819(RSP)). U toj Rezoluciji jasno i nedvosmisleno na istu se razinu stavljaju dva totalitarna režima: nacizam i komunizam. Također, u toj Rezoluciji izražava se duboko poštovanje za svaku žrtvu spomenutih totalitarnih režima i pozivaju se sve europske institucije i države članice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi „održali sjećanje na stravične totalitarne zločine protiv čovječnosti i sustavna teška kršenja ljudskih prava“. Od država članica traže da se pobrinu da ih odgovorni za zločine izvedu pred sudove što bi bilo jamstvo da se takvi zločini više nikada ne ponove.

HSP stoga apelira i na Vladu RH da u što skorije vrijeme zakonski uredi ovo pitanje te implementira europske vrijednosti u hrvatski zakonodavni sustav kako se ne bi više događalo da na sudovima, medijskoj i političkoj javnosti koriste dvostruka mjerila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: wikimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.