HSP podržava gradove i općine u borbi protiv 5G mreže!

15.06.2020. 11:35:00

HSP se već dugo vremena bavi ovom problematikom, ali kako se Hvaru, Visu, Braču te brojnim drugim otocima i priobalju pridružuje sve više jedinica lokalne samouprave, želimo se još jednom službeno očitovati po tom prevažnom pitanju. Naime, dajemo potporu i nudimo pomoć svima koji se na bilo koji način protive postavljanju baznih stanica ili adaptaciji postojećih, a koji uključuju 5G mrežu.

Od gradonačelnika Splita g. Opare kao i župana Splitsko – dalmatinske županije g. Bobana zahtijevamo hitno uvrštavanje u Dnevni red Prijedlog odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture vezanim za uvođenju 5G tehnologije na području grada Splita i SDŽ-e. Također, inzistiramo na potrebi tematske sjednice i javne rasprave po tom pitanju, a u konačnici obustavu i zabranu uvođenje 5G mreže na državnoj i lokalnoj razini, sve dok se, neovisnom i nepristranom studijom, ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okoliš.

Kao dodatni problem držimo i činjenicu da je Hrvatska danas jedina zemlja unutar Europe u kojoj za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska dozvola. Posljedica toga je situacija koju imamo u cijeloj državi jer je utvrđeno da je čak 70 posto baznih stanica postavljeno protuzakonito. Činjenica da i sada imamo situaciju gdje bazne stanice preko noći iskrsnu tik do nas i ljudi nemaju nikakva sredstva i mogućnosti iste ukloniti, a što recimo nije slučaj u većini drugih uređenih zemalja. Pitanje što će onda tek biti s 5G mrežom koja donosi još veće opasnosti i rizike za zdravlje svih stanovnika izloženih elektromagnetskom zračenju novom tehnologijom koja još nije ni ispitana. Iako su zapravo brojni znanstvenici potvrdili da su rizici puno veći od klasičnih mreža koje mi sada poznajemo.

HSP se stoga zalaže za primjenu legislative u RH, kakva recimo vrijedi u zapadnim zemljama, a što znači prije svega poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o komuniciranju rizika. Publikacija kojom se traži da se sa stanovništvom odnosno s JLS komunicira o riziku u fazi planiranja infrastrukture, a ne naknadno kada se samo sanira nastala šteta, odnosno nakon što se infrastruktura postavi samovoljno po isključivoj volji operatera i kriterijima tamo gdje im je to najjeftinije. Tu se u svjetskim razmjerima posebna pozornost stavlja na zaštiti djece koja apsorbiraju puno veće količine zračenja od odraslih.

Već smo ranije upozoravali na visoku stopu smrtnosti od karcinoma (raka) po kojem je Hrvatska na žalost treća u Europi, dok broj oboljelih kontinuirano raste. Najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje smo u kod muške populacije u vrhu, a kod žena čak i vodeća županija.

Dakle, pozivamo sve vijećnike i političke opcije s ovog područja da vratimo odgovornost u hrvatsku politiku i da se napokon počnemo ponašati odgovorno. Posebno da danas problematiku oko 5G prepoznamo kao prioritetno i prvorazredno političko pitanje.

 

Željan Jurlin

HSP-SDŽ

Izvorni autor: Željan Jurlin/HSP-SDŽ

Autor: