I dalje pristižu donacije; petrinjska HVIRD-a pomaže Odjelu za plućne bolnice, novčana pomoć građanima stigla iz Češke

23.01.2021. 13:57:00

Predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar uručio je petrinjskom Odjelu za plućne bolesti pomoć koja je udruzi stigla nakon potresa, a voditeljica odjela Gordana Stojanoviće zahvalila te  pozvala sve koji mogu pomoći u prenamjeni bolničke praonice rublja u prostorije poliklinike. 

"Mi nismo imali potrebu za dijelom te opreme, bolničkom posteljinom, radnom odjećom koja može dobro doći zdravstvenim djelatnicima i bolničkom osoblju. Donacija je skromna, ali nama je bitno da sve završi tamo gdje je potrebno. Za svaku daljnju pomoć koju možemo pružiti, stojimo na raspolaganju kao udruga", rekao je Antun Pintar.

 Voditeljica Odjela za plućne bolesti i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi dr. Gordana Stjepanović zahvalila je na pomoći i  rekla kako je oprema, posteljina, rublje za pacijente i odjeća za djelatnike dosta propala u potresu i da je nisu u mogućnosti nabaviti. Kako je dodala, neki djelatnici pokušali su je sami kupiti u trgovinama specijalne opreme za medicinsko osoblje, ali je nisu uspjeli naći.

Poziv za pomoć u prenamjeni bolničke praonice rublja

Gordana Stjepanović je pozvala na pomoć u prenamjeni velikog prostora bivše praonice rublja, koje se sad pere u sisačkoj bolnici.

"To su velike prostorije s vodom, strujom, velikih kapaciteta i taj prostor bismo prenamjenili u prostorije poliklinike gdje bi bila kompletna pulmološka dijagnostika postavljena s aparatima koje očekujemo i od donatora. Pozivam one koji bi bili zainteresirani za građevinske radove da nam pomognu, dobrodošla bi nam donacija tri, četiri prozora, nekoliko vrata, nešto malo žbukanja i radova na podovima i onda bismo mogli useliti u taj prostor koji je ipak pod krovom, objedinjen i to bi nam uvelike olakšalo", rekla je Sjepanović.

Odjel je u sastavu službe za interne bolesti sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić".  Dr. Stjepanović je podsjetila da je kapacitet petrinjskog odjela prije potresa bio 100 kreveta; na tri etaže po 33 kreveta, a sada imaju dva kontejnera, manji šator i "uspostavljen rad u restoranskom dijelu bolnice."

 Što se tiče naših mogućnosti, u jednom kontejneru imamo pulmološku ambulantu, radimo cijelu obradu, osim bronhoskopije koju smo radili prije potresa. U drugom kontejneru imamo opću internističku ambulantu gdje se radi u dvije smjene od 8 do 20 sati. To je novo radno vrijeme zato što imamo manji odjel, odjel koji može primiti 14 bolesnika, rekla je. Kako je dodala trenutno imaju četriri specijalista pulmologa i dva opća internista.

"Nemamo Covid bolesnika, vodimo računa o tome da se barem brzi antigenski PCR testovi budu negativni , a  poslije primitka pacijenta obavimo i  redoviti PCR test".

Zahvalila  je svima koji su im pružili pomoć, prije svega općinama Krnjak i Vojnić koje su im pomogle prenamjeniti restoranski dio bolnice.

"Neke donacije su u tijeku, javili su se uglavnom stručni suradnici, predstavnici farmaceutskih tvrtki. Ponudili su nam još jedan kontejner kad su vidjeli u kakvim uvjetima radimo, a za nas je sada veliki dobitak kad dobijemo kontejner, drugi su nam kupili opremu".

Istaknula je i kako su od splitskog Caritasa dobili agregat koji nisu imali.

"Zgrada bolnice stara 75 godina dobila je žutu oznaku. Mora se napraviti detaljna procjena, ali  s obzirom da smo mi dislocirani od centralnih paviljona u Sisku, mi ćemo doći zadnji na red. Kad se izvrši ta detaljna procjena onda će se znati kakva je naša sudbina, hoće li se morati rušiti ili će se ići u obnovu", zaključila je dr. Stjepanović.

Udruge iz Češke prikupile 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i udruga Lastavica prikupili su 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj te donaciju uručili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca.

Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije te dvije udruge iz Praga odlučile su pokrenuti humanitarnu akciju među svojim članovima i simpatizerima, te su tijekom dva tjedna prikupljene novčane donacije u visini 533.000 čeških kruna, odnosno oko 150.000 kuna.

Akciji se odazvalo više od 200 osoba, uglavnom građana Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji žive u Češkoj, ali i čeških građana, priopćeno je.

Prikupljena novčana sredstva donirana su obiteljima koje su preporučile lokalne humanitarne organizacije, čelnici tamošnjih općina te suradnici Češko-hrvatskog društva i Lastavice.

Najviše sredstava donirano je obitelji iz Novog Selišta koja ima šestero djece, čija kuća je u potresu porušena do temelja te osmočlanoj obitelji iz Banskog Grabovca. Pomoć je dodijeljena i obitelji iz Banskog Drenovca s četvero djece, od kojih jedna kći boluje od cerebralne paralize te obitelji iz Dvorišća kraj Gline sa 17-godišnjom kćeri s visokim invaliditetom, kao i trima obiteljima iz općine Dvor, a dio donacije dobilo je i troje samaca iz Majske Poljane.

"Tih ljudskih sudbina je nebrojeno. Svi su izgubili sve. Nije bilo nimalo lako izabrati, ali trudili smo se da pomoć ode u najispravnije ruke, iako nam je jasno da nikad nećemo moći niti pomoći niti udovoljiti svima. Moram priznati da je prikupljeni iznos uvelike premašio naša očekivanja u vrijeme pandemije, kad puno ljudi ima egzistencijalne probleme", izjavila je Tichá.

Već 29. prosinca 2020. češka vlada je Hrvatskoj za ublažavanje posljedica potresa donirala 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje i 10 grijača, a spremnost za pružanje pomoći izrazili su i zastupnici, ministri, kao i načelnici i gradonačelnici čeških gradova i općina te čelnici regionalne samouprave.

Dio pomoći iz Češke upućen je Češkoj besedi u selu Jazvenik kod Siska u kojem živi češka manjina, stoji u priopćenju Hrvatsko-češkog društva.

Izvor: bkk/h/Direktno.hr/Foto:direktno

Izvorni autor: bkk/h

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.