‘IMAO SAM BOMBU ZA SEBE, VOJNIK SE NEMA PRAVO PREDATI!’ Posljednji zapovjednik ne može zaustaviti misli: ‘Vraćam se u tu vrijeme, neizbrisivo je!’

17.11.2021. 12:04:00

'TO JE ZAPISANO U ORGANIZMU'

Za dva dana Hrvatska će obilježiti 30 godina od pada Vukovara. Posljednji zapovjednik obrane grada, Branko Borković, Mladi Jastreb, tada je imao 30 godina. Posljednji je izašao iz grada. Za HRT je govorio o svojim sjećanjima i onome što je uslijedilo nakon pada.

Borković je ispričao kako su sjećanja na 91. toliko snažna i intenzivna da ih ne može izbrisati.

Kazao je kako ga i dalje trnci prođu kada se sjeti da se bliži obljetnica pada.

“Kako ljeto odmiče, kako se približavaju jesenski dani nakon Velike gospe, nakon obilježavanja Oluje u Kninu, počinju trnci i sve više se vraćam mislima iz ’91. To je nešto što čovjek ne može izbrisati iz sebe, to je toliko intenzivan događaj koji je zapisan u organizmu, bez obzira na događaje koji dođu kasnije, oni idu u drugi plan s obzirom na taj intenzitet. Kako se približava godišnjica, tako emocije dodatno naviru, time više što je 30. godišnjica”, rekao je Borković.

Život u ratnoj zoni

Prisjetio se kako je život u ratu rastavljen na proste faktore te da iskustvo življenja samog po sebi postaje znatno intenzivnije, ali i jednostavnije.

“Mi smo svaki dan pokušavali živjeti kao – eto, živi smo. Ta ljepota se odnosi u onome da smo, razgolićeni kao ljudi, shvatili onu bit života. I to je ta snaga koju nosimo u sebi. Da kad sam žedan, pijem, kad sam gledan, jedem, kad nekom kažem ‘kako si’, onda to stvarno i mislim, kad nekom kažem ‘dobar dan’, da se radujem što ga vidim. To su te ljudske dimenzije koje su se otvorile i koje su naprosto u nama, koje nosimo, svaki onaj koji je na neki način kršten u Vukovaru”, rekao je Borković.

“Imao sam bombu za sebe”

On je, kako kaže, bio profesionalni vojnik koji je prošao obuku. Otkrio je kako je uz sebe uvijek imao bombu za slučaj da ga zarobe.

Dodao je kako se profesionalni vojnik nema pravo predati.

“Jer kao profesionalni vojnik, i to je pravilo, vojnik se nema pravo predati. Ja sam za sebe imao spremnu svoju bombu. U slučaju da bih došao u poziciju da me zarobe, aktivirao bih bombu”, rekao je Borković.

Vlast ga prebila nakon pada grada

Iako je zapovijedao obranom do posljednjeg trena, zadnji je otišao iz grada sravnjenog sa zemljom, Borkovića i Milu Dedakovića nakon pada je dočekalo premlaćivanje pod sumnjom da su htjeli rušiti ondašnju vlast.

“Prvo suočavanje je bilo odmah po izlasku iz proboja, u Maloj Bosni, gdje mi je zapovjednik tih položaja rekao da je za mnom raspisana tjeralica, ako izađem van, da me se likvidira”, prisjetio se Borković.

Zbog toga je tražio da osobno priča s predsjednikom Tuđmanom.

“Po dolasku u Zagreb Manolić i ekipa su me spriječili da dođem do predsjednika, fizički”, dodao je Borković.

Kaže kako se nekoliko dana nalazio s načelnikom Glavnog stožera Antonom Tusom. Na jednom od takvih sastanaka, kaže, kidnapiran je i zatvoren na Lašćini u Zagrebu.

“Tamo su me držali tri tjedna, s tim što su me nekoliko puta javno kroz Sabor vodili na ispitivanje kod Josipa Perkovića. A kad su me “izbacili”, kako su mi zadužili zimsku jaknu, to je bio 12. mjesec, onda su mi skinuli tu jaknu, izbacili me na cestu tamo prema Kamenitim vratima, da se gubim”, prisjetio se Borković.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Screenshot

Izvorni autor: HRT/N.K./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.