Imovinske kartice Milorada Pupovca i Peđe Grbina: 'Trezorci' i narodne obveznice ih ne zanimaju'

29.02.2024. 16:41:00

Ususret superizbornoj sezoni gdje nas u nizu čekaju parlametarni izbori u Hrvatskoj, isti takvi u EU te finalno i izbor za novog ili novog/starog predsjednika države, imovinske kartice postaju važno oruđe provjere njihovih materijalnih stečevina u tekućem mandatu. 

Stoga, pogledajmo kako po tom pitanju stoji drugi po redu oporbeni lider i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, te saborski zastupnik iz redova manjina - Milorad Pupovac

Osim standardnih provjera njihovog nekretninskog stanja i količine novca koje imaju na štednji, ove je godine poseban fokus na nedavne Plenkovićeve "nagovore". Riječ je o ulaganju narodne obveznice, i tzv. "narodne" trezorske zapise.

Podsjetimo, premijer je još prošle godine ponudio građanima opciju "sigurnog" ulaganja u državu uz kako sami kažu konkurentnu kamatnu stopu, a u studenom se pojavila i opcija kupovine trezorskih zapisa.

Grbinu se malo toga promijenilo, supruzi porasla plaća

Kada je Peđa Grbin u pitanju, on nije poslušao savjet premijera i uložio u zapise i obveznice. Grbin zapravo uopće ne štedi, niti ima na svoje ime ili ime svoje supruge prikazanih obveza poput mjesečnih otplata kredita.

Kao i lani, prijavio je dvije pokretnine (automobili) marke Citroen. Jedan glasi na njega, a drugi na njegovu suprugu. Riječ je o modelima C3 i C4 iz 2018., odnosno 2016. godine.

Isto tako, što se tiče primanja, šef SDP-a ima izuzetno blagi porast plaće. Grbin sada kao saborski zastupnik prima 2408 eura, u odnosu na prošlogodišnjih 2398 eura.

Puno je bolje prošla njegova supruga, inače zaposlenica KBC-a Zagreb. Njoj je u svega godinu dana plaća porasla za otprilike 200 eura i sada iznosi ravno 1178,71 eur. Za kraj dodajmo kako Grbin ima i mjesečno primanje od 199 eura za koje nije naznačeno od kuda dolaze. 

Puljanin je vlasnik više nekretnina u Crnoj Gori

Supružnici u Puli imaju dva stana. Prvi koji broji nešto više od 80 kvadrata je darovan samom Grbinu, dok je drugi u suvlasništvu supružnika. Nekretnina je procijenjena na vrijednost od otprilike 100 tisuća eura, a način stjecanja je "kupnja iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te kupnjom od kapitala".

Grbin je u nasljedstvo dobio i nekoliko nekretnina u Baošićima i Crnoj Gori. Saborski zastupnik tvrdi kako nije moguće pojedinačno procijeniti kuće i okućnice te dodaje kako mu je Uprava prihoda Crne Gore procijenila cjelokupnu vrijednost kuće i zemljišta na nešto više od 110 tisuća eura. 

Otkuda mu ta imovina? Kako je sam još lani objasnio Jutarnjem listu, "riječ je o imovini koju sam naslijedio od preminulog ujaka. Dio obitelji je iz Crne Gore. Ujak je živio u Puli i naslijedio imovinu od djeda, a djed je to naslijedio od svog oca".

Pupovac skroman s nekretninama, veliki broj prihoda 'sa strane'

Za razliku od Grbina, Pupovac osobno ima dvije minijaturne štednje, u kombiniranom iznosu od nekoliko stotina eura. Nešto bolje stoji njegova životna partnerica koja ima štednju od 5900 eura, što je pad u odnosu na prošlu godinu.

No, na popisu nema obveznica i "trezoraca" koje preporučuje Andrej Plenković. Njegova je imovinska kartica osvježena 22. veljače, što je bilo dovoljno vremena da to i učini od poziva premijera na ulaganje u studenom prošle godine.

Pupovac je i mali dioničar. Drži 69 dionica HT-a čija je pojedinačna vrijednost otprilike 66 eura. Od prošle godine nije pojačavao svoj udjel, a cijena dionica je blago porasla.

FOTO:HINA/Daniel Kasap

Stari automobil, dvije nekretnine i nasljedstvo oko Benkovca

Saborski zastupnik ne posjeduje automobil, njegova životna partnerica vozi gotovo 20 godina starog Citroena čija je vrijednost zanemariva, manja od dvije tisuće eura.

Osobno je vlasnik manjeg stana u Zagrebu koji vrijedi otprilike 100 tisuća eura, dok njegova partnerica ima upisanu kuću s okućnicom, također u Zagrebu, u dvostruko većoj vrijednosti.

Zanimljivo, nekretnine nisu naslijedili već ih stekli od svog nesamostalnog rada. Pupovac je i djelomični vlasnik ukupno triju nestambenih površina, riječ je livadama u Gračacu i Benkovcu, te jednom većem suvlasništvu šestinske šume.

Isto tako, plaća 1000 eura mjesečne kamate na posudbu u visini od 20 tisuća eura iz 2019. godine. Od ostalih primitaka, mimo jednokratnih unosa poput pisanja znanstvenih članaka, ističe se godišnji primitak u visini od četiri tisuće eura od imovinskog prava.

Što se tiče saborske plaće, Pupovac je prijavio nešto viša primanja nego Peđa Grbin, sada mu mjesečno na račun "sjeda" malo više od 2500 eura. Za kraj spomenimo kako mu je partnerica zaposlena u Hanza Mediji, i prima mjesečno nešto manje od 1400 eura. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: mm/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.