Institut za rat: Putin priprema veliku stratešku akciju, mijenja pristup ratu

16.01.2023. 08:58:00

Kremlj želi "provesti odlučnu akciju u sljedećih šest mjeseci" kako bi povratio prevlast u Ukrajini nakon niza neuspjeha i uspješnih ukrajinskih protuofenziva, izvijestio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

“Rusija nije uspjela postići većinu svojih glavnih ciljeva u Ukrajini od početka svoje invazije u veljači prošle godine. Ruske snage nisu uspjele zauzeti Kijev u prvim danima invazije, kao ni cijelu Luhansku i Donjecku oblast. Ukrajinske snage oslobodile su više od 50% teritorija koji je okupirala Rusija od veljače, uključujući Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija uspjela zauzeti.

Ruska kampanja ciljanja ukrajinske kritične infrastrukture zimi u nastojanju da demoralizira Ukrajince također je bila neuspješna. Unatoč tome, Vladimir Putin i dužnosnici Kremlja ponovili su da nisu odustali od svojih ciljeva”, piše ISW. Prema ISW-u, iako Putin nije promijenio svoje ciljeve, “pojavljuju se dokazi da on mijenja temeljne aspekte ruskog pristupa ratu”.

NEW: Tonight's abbreviated campaign assessment from ISW and @criticalthreats focuses on #Russia’s likely preparation to conduct a decisive strategic action in 2023 intended to end #Ukraine’s string of operational successes and regain the initiative. https://t.co/6Dy4JodEN2 pic.twitter.com/zfNNSHh7IO

— ISW (@TheStudyofWar) January 16, 2023

“Odluka Kremlja da imenuje generala Valerija Gerasimova, bivšeg načelnika Glavnog stožera Rusije, za zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini signalizira da Putin ponovno preuzima kontrolu”, objavio je ISW. “Napori Rusije da se pripremi za odlučnu stratešku akciju 2023. ne isključuju se međusobno s naporima Kremlja da postavi uvjete za dugotrajni rat”, zaključuje ISW, prenosi Index.

Izvor: n1/ Foto: ISW

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.