Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja 2024.

17.05.2023. 20:44:00

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja sljedeće godine, objavilo je u srijedu švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

“Veleposlanici država članica upravo su odobrili datume za sljedeće izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja”, objavilo je švedsko predsjedništvo na Twitteru.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine.

Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica. Svaka članica daje određeni broj zastupnika prema veličini stanovništva, s tim da su manje države razmjerno zastupljenije nego što bi imale kada bi se striktno uzimao broj stanovnika.

To znači da je u manjim državama za izbor jednog zastupnika potrebno manje glasova, nego u većim članicama. Nijedna država članica nema manje od šest zastupnika, koliko imaju najmanje Malta, Luksemburg i Cipar, a nijedna ne može imati više od 96 koliko ima Njemačka.

U Hrvatskoj se bira 12 zastupnika.

Izbori se održavaju u rasponu od četiri dana, jer neke države tradicionalno ne glasaju nedjeljom poput većine, nego primjerice kao Nizozemska na izbore izlaze četvrtkom.

Dogovor na razini veleposlanika u ponedjeljak će formalno potvrditi Vijeće EU-a.

Izvor: novilist.hr/Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.