Izvanredno stanje u regiji Kursk: Zračna uzbuna i ograničenje kretanja usred ukrajinskog napada

08.08.2024. 07:44:00

Regija Kursk u Rusiji proglasila je izvanredno stanje uslijed rijetkog prekograničnog napada ukrajinskih trupa koji traje već drugi dan, izvještava BBC. Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da ograniče svoje kretanje, dok su svi javni događaji otkazani.

Nakon što su stotine ukrajinskih vojnika prešle granicu blizu grada Sudzha, udaljenog samo 10 kilometara od prve linije bojišnice, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za "još jednu veliku provokaciju." Prema Kremlju, ukrajinski vojnici su imali podršku 11 tenkova i više od 20 borbenih oklopnih vozila.

Ukrajinski upadi na ruski teritorij iznimno su rijetki otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022. Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko izjavio je da ukrajinska vojska ima kontrolu nad velikim plinskim postrojenjem Sudzha, kroz koje i dalje prolazi prirodni plin iz Rusije za EU. Ovaj komentar označava prvi put da je neki član ukrajinske vlade potvrdio upad na ruski teritorij.

Bijela kuća je izjavila da SAD nisu bile unaprijed obaviještene o napadu te da planiraju kontaktirati ukrajinsku vojsku kako bi saznale više o njihovim ciljevima.

Teške borbe vodile su se tijekom čitavog utorka po selima s ruske strane, nakon čega su uslijedili ukrajinski zračni napadi u kojima su ubijena tri civila. Moskva je priopćila da je u ukrajinskom granatiranju pograničnog područja ranjeno ukupno 24 osobe, uključujući šestero djece.

Zračna uzbuna je još uvijek na snazi, a lokalne vlasti pozivaju stanovnike da se pridržavaju sigurnosnih mjera i ograniče svoje kretanje kako bi se zaštitili u ovoj kriznoj situaciji.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:video screenshot/X

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.