Jakirevićeva Rijeka melje i sve je bliža Europi

12.03.2023. 19:55:00

Riječani su u 25. kolu slavili s 3:1 i time preskočili Varaždin, ali i Slaven Belupo, na HNL ljestvici
 
  

RIJEKA - VARAŽDIN 3:1 (Selahi 45‘, Ampem 53‘, Banda 58‘/Jelenić 88‘)

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović - Veiga, Galešić, Dilaver (od 46. Krešić), Goda - Hodža (od 56. Banda), Selahi - Ampem (od 74. Grgić), Janković, Marin (od 82. Liber) - Obregon (od 74. Jurić)

VARAŽDIN (4-2-3-1): Zelenika - J. Stanić, Ba, Jelenić, Urata (od 46. Pellumbi) - Puclin, Pilj (od 60. Elezi) - Drožđek (od 74. Postonjski), Teklić (od 81. Domjanić), Šego - Banovec (od 46. Herrera)

RIJEKA - stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 5,114. Sudac: Dario Bel (Osijek).


Nogometaši Rijeke u prekrasnom ambijentu Rujevice stigli su i do svoje šeste pobjede u osam odigranih utakmica pod paskom Sergeja Jakirovića, Varaždinci su na kraju morali "položiti oružje" u uzbudljivoj i dinamičnoj, pravoj europskoj utakmici.

SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

Prvi su zaprijetili domaćini već u 8. minuti, nakon što je Obregon pao u šesnaestercu bez da je zahvatio loptu ista je došla do Portugalca Veige koji iz prve silovito puca iskosa s 10-ak metara, no Zelenika je spremno zatvorio svoj bliži kut.

Dvije minute kasnije bilježimo prvi pokušaj Varaždinaca, slobodni udarac s lijeve strane izveo je Tonio Teklić koji je loptu poslao na drugu stativu. U skoku lopta stiže do usamljenog Šege koji, nasreću po domaćina, atraktivno ali i prilično neprecizno loptu šalje u gol aut.

 

Tri minute kasnije ponovo su zaprijetili gosti. Banovec je na desnoj strani svog napada pritisnuo Godu koji je pao, sudac Bel nije se oglasio, što je varaždinskom veznjaku dalo puno prostora za miran ubačaj do natrčalog Drožđeka koji lijepo puca iz okreta, ali Labrović je bio na mjestu i loptu je "boksanjem" poslao na drugu stranu.

Dvije minute kasnije, u 19., opet je zaprijetila Rijeka. Obregon je mirno primirio jednu "svijeću" u protivničkom šesnaestercu i povratnom je loptom našao Ampema. Silovito je opalio riječki Ganac s kakvih 10-ak metara, no Zelenika je i ovaj put bio uspješniji.

 

Stiskala je Rijeka goste u svoj šesnaesterac koji su teško izlazili s loptom sa svoje polovice, no lopta jednostavno nije htjela u gol. U 26. minuti aktivni Antonio Marin probao je ovog puta sam, prešao je svog čuvara, ušao u kazneni prostor i iskosa pucao, nekadašnji vratar Dinama opet je bio na mjestu i sačuvao svoju mrežu. Nekoliko minuta kasnije glavni sudac susreta Dario Bel otišao je do riječke klupe i prozborio koju riječ s trenerom Jakirovićem oko vlastitog (prilično slobodnog) kriterija suđenja koji nikako nije bio po volji domaćinima, a dojam je da su barem neki od startova Varaždinaca trebali biti okarakterizirani kao prekršaji.

U 37. je Varaždin imao najbolju priliku u prvom dijelu, Urata je s lijeve strane ubacio loptu koja je stigla do natrčalog Banovca. Goda ga nije uspio zatvoriti, uslijedio je udarac koji je Labrović sjajnom intervencijom "izvukao" ispod grede svog gola.

Probao je Marin u 39. iz slobodnjaka, pa i Janković u 42. s 25 metara ugroziti Zeleniku, no varaždinski vratar i obrambeni blok osujetili su i te pokušaje domaćina. I kada se činilo da će prvo poluvrijeme završiti bez pogodaka, Rijeka je konačno povela. Lopta je stigla do Veige na desnoj strani koji se malonogometnom minijaturom oslobodio svog čuvara Šege i na osam metara od gola pronašao Selahija koji je loptu zakucao iza Zelenike za veliko slavlje na Rujevici – 1:0.

 

U nastavku je prva opet zaprijetila Rijeka, Marin je u 49. pronašao Ampema čiji je udarac zaustavio vrlo dobri Zelenika. No, niti on nije mogao ništa četiri minute kasnije. Niko Janković, za kojeg nema izgubljene lopte, osvojio je jednu takvu na polovici Varaždina i jednim je potezom izbacio Obregona u matnu šansu. Kolumbijac s riječkom adresom loptu je nesebično prebacio na drugu stranu, usamljeni Ampem zakucao je loptu za povećanje vodstva Bijelih, pljeskala je i pjevala Rujevica svojim ljubimcima.

U 58. minuti Rijeka je stigla do uvjerljivog vodstva od 3:0. Drožđek je napravio prekršaj na desnoj strani, blizu crte šesnaesterca kojeg je izveo svježi Emmanuel Banda, koji je dvije minute ranije zamijenio Hodžu. Oštar ubačaj u peterac prošao je kroz "šumu" igrača i na kraju završio u desnom kutu gola Zelenike na radost lijepo ispunjenih tribina riječke "bombonijere".

 

Rijeka je, nakon sigurnog i velikog vodstva, očekivano spustila nogu s papučice gasa, a gosti su to umalo iskoristili u 74. minuti. Nakon ubačaja iz kuta gostiju lopta je stigla na riječki peterac. Redom su iz neposredne blizine pucali HerreraStanić Jelenić, no riječka obrana i vratar Labrović i ovog su puta izašli kao pobjednici, četvrti udarac samo je pogodio vanjsku stranu mreže. Uslijedila je i tiha VAR provjera nije li u toj "gunguli" lopta slučajno prešla crtu, no utješnog pogotka za "razbijenu" varaždinsku vojsku nije bilo sve do 89. minute kada je Labrović ostao bez svog "clean sheeta".

Izveli su gosti korner, Postonjski je loptu poslao na drugu vratnicu gdje je Jelenić visoko skočio i neometan glavom matirao nemoćnog reprezentativnog vratara Rijeke koja je, po prikazanoj igri i realiziranim šansama, sasvim zasluženo stigla do velike pobjede i, nakon dugo vremena, četvrtog mjesta na prvenstvenoj ljestvici.

Izvor: sportske.hr/Foto: D. Levak

Izvorni autor: Siniša Lončar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.