JANDROKOVIĆ OTVORIO PANDORINU KUTIJU! Pomutnja kojoj se nitko nije nadao, na kraju ispaštaju djeca: ‘Krenulo je’

21.11.2022. 08:45:00

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru podignulo je prašinu u obrazovnom sustavu i prije nego što je počelo, kada je ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio kako bi učenici mogli biti oslobođeni nastave u vrijeme kada traju prijenosi utakmica hrvatske reprezentacije.

Iako je napomenuo kako bi propušteno gradivo zbog gledanja utakmice morati nadoknaditi, bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako ne može vjerovati da je to predložio.

Međutim, trend je zapravo pokrenuo predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je kazao kako sabor neće raditi za vrijeme utakmice Hrvatske i Maroka na Svjetskom prvenstvu u Kataru “jer većina zastupnika gleda nogomet”.

‘Škola ne može preuzeti odgovornost’

No, čini se kako se to ipak događa, pa je roditeljima jedne srednje škole u Zadru stigla poruka da je Nastavničko vijeće odlučilo da će u srijedu nastava biti skraćena zbog utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, javlja Nova TV.

Budući da utakmica počinje u 11, djeca će sa školom biti gotova u 10:30. Za učenike koji to žele, škola će organizirati gledanje utakmice u svojim prostorijama.

“Da bismo mogli organizirati nastavu potrebna nam je vaša suglasnost jer škola ne može preuzeti odgovornost za eventualne nezgode ili incidente koji bi se mogli dogoditi po završetku nastave”, stoji u poruci u kojoj se traži suglasnost roditelja.




‘Čitam i ne vjerujem’

Na ideju ministra Fuchsa, bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u subotu je regirala, napisavši kako ne može vjerovati da je takvo što predložio.

“Čitam i ne vjerujem da je ministar rekao da će djeca u školama gledati nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru. Nadam se da je izjava izvađena iz konteksta. Na stranu činjenica da to ministar ne može samo tako odlučiti, osobito bez suglasnosti roditelja i plana nadoknade sati nastave. Naime, nije jasno koji odgojni i obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a ni je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom Ministarstvu”, poručila je Divjak.

Dodala je da ovo prvenstvo prate brojne kontroverze, od samog dobivanja domaćinstva pa do surovog odnosa prema radnicima koji su radili na izgradnji stadiona, te da treba razmisliti o bojkotu prvenstva, a ne o preporuci gledanja te da je to ono o čemu bi se trebalo govoriti učenicima.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.