Vladimir Trkmić: Joe Biden katolik, a rušitelj osnovnih katoličkih vrednota

20.11.2020. 16:34:00

Možete li zamisliti Ameriku Joea Bidena

Joe Biden

Joe Biden je američki političar, izabran za 46. Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Bio je senator države Delaware i bivši potpredsjednik u administraciji predsjednika Baracka Obame.

Životopis - Biden 1965. godine.

Rodio se 20. 11. 1942. u gradu Scranton, na sjeveroistoku Pennsylvanije, kao prvo od četvoro djece. Njegov otac Joseph Biden, radio je kao prodavač rabljenih automobila i popravljao štednjake. Njegova majka zvala se Catherine Eugenia "Jean" Finnegan. Biden se rado prisjeća  oca koji mu je često govorio: "Šampione, čovjek se ne mjeri koliko često pada, nego kako brzo ustaje poslije pada.” Kao dijete J. Biden je mucao, ali je tu manu uspješno prevladao recitirajući poeziju pred ogledalom. 1953. godine Bidenova obitelj se preselila iz Pennsylvanije u Claymont, država Delaware. Tamo je Joe B. studirao u elitnoj Archmere Academy , i morao  raditi kao perač školskih prozora, te koseći travu u vrtovima kako bi mogao platiti školarinu. Bio je solidan student i usprkos tome što je bio sitan, bio je odličan igrač u američkom nogometu. 1961. godine uspješno je diplomirao na Archmere Academy. Biden se potom upisuje na University of Delaware, gdje je studirao povijest i političke znanosti. Ali u razdoblju od prve dvije godine, kako je sam priznao, više je bio zainteresiran za nogomet i zabave. U spomenutom razdoblju naglo se zainteresirao za politiku, naročito nakon inauguracije predsjednika John F. Kennedy 1961. godine. Na odmoru od studija, na Bahamima Biden je upoznao svoju prvu suprugu Neilia Hunter koja je studirala na Syracuse University. Ona ga je ohrabrivala da se ozbiljno posveti studiranju, što je on i učinio. Nakon što je diplomirao na University of Delaware 1965. godine, ubrzo je upisao pravo na Syracuse University Law School. Biden postaje jedan od najboljih studenata prava svoje generacije. Sljedeċe godine Biden i Neilia sklapaju brak. 1968. godine diplomirao je pravo na Syracuse Law School i odselio se u Wilmington, Delaware, sa željom da započne pravničku karijeru. Postao je aktivni član Demokratske stranke ( partije ), i 1970. godine dobiva prvu službu je u regionalnom vijeću New Castla. Dok je bio na poziciji vječnika, Biden je osnovao svoju vlastitu pravničku firmu. Tijekom ovog razdoblja rodilo mu se troje djece: Joseph Biden III (rođen 1969), Hunter Biden (rođena [1970) i Naomi Biden (rođena 1971). “Sve je se dešavalo brže nego sam očekivao." prisjeća se kasnije Biden.

Joe Biden senator

Joe Biden je 36. godina bio senator države Delaware, i potvrdio se kao vrstan poznavatelj domaćih i međunarodnih prilika. Mnogi  su mu odavali priznanje da je ekspert za međunarodne odnose. Tako neki kažu da je doprinio smanjenju nuklearnog naoružanja, stabilizaciji i promociji mira na Balkanu, proširenju NATO pakta na Istočnu Europu. Protivio se Ratu u Zaljevu, i tražio da se spriječi genocid u Darfuru i genocid u Srebrenici. 17. godina je bio član senatskog pravnog komiteta (Senate Judiciary Committee).  Najveća priznanja dobio je na polju kriminalnog prava, uključujući zakon iz 1994. godine, zakon protiv nasilja nad ženama, te zakon koji je pooštrio kazne za počinitelje nasilja. Od 1997.  godine član je senatskog komiteta za vanjske poslove. U toj poziciji je imao ogroman utjecaj na američku vanjsku politiku. Po nekima je odigrao ključnu ulogu u donošenju zakona za borbu protiv terorizma, oružja za masovno uništavanje, kao i suočavanje sa problemima u raznim dijelovima svijeta, kao što su post hladnoratovska Europa, Bliski Istok, i jugozapadna Azija.

Potpredsjednik SAD

Nakon neuspjele predsjedničke kandidature 2007.  godine Barack Obama ga je pozvao da mu se pridruži kao njegov potpredsjednik. Barack Obama i Joe Biden su uvjerljivo 2009. godine pobijedili na izborima republikanski tandem, senatora John McCaina i guvernericu Aljaske Sarah Palin. 20. siječnja. 2009. godine Barack Obama je položio zakletvu za 44. predsjednika Amerike, a Biden je postao 47-mi potpredsjednik SAD. Kao 47. potpredsjednik Sjedinjenih Američkih država, Joe Biden nastavlja svoj rad u rješavanju najvažnijih problema sa kojima se suočavala američka nacija. Doprinio je implementiranju zakona o ekonomskoj obnovi pod nazivom „ American Recovery and Reinvestment Act “. Biden se fokusirao na američko školstvo i zalagao se da bude dostupno svim Amerikancima, bez obzira na imovinsko stanje. Zalagao se za povećanje proizvodnje u svim američkim tvornicama. Inicirao je odobrenje senata za program novi START, kojim se smanjuje nuklearni arsenal SAD i Rusije. Odigrao je ključnu ulogu u prestanku rata u Iraku.  Posjećivao je tu zaraćenu zemlju 8 puta: kako tokom rata, tako i na samom završetku. Bio je kao potpredsjednik SAD aktivan na međunarodnom planu. Posjetio je mnoge zemlje kao što su: Njemačka, Belgija, Čile, Kostarika, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Libanon, Gruzija, Ukrajina, Irak, Poljska, Rumunjska, Češka, Izrael, Palestina, Jordan, Španjolska, Egipat, Kenija, Južna Afrika, Afganistan, Pakistan, Finska, Rusija, Moldavija, Italija, Kina, Mongolija, Japan, Saudijska Arabija, Turska, Grčka, Meksiko i Honduras.

Kao senator i kasnije kao potpredsjednik SAD-a propagirao je i provodio:

1. Podržao je financiranje lobija koji zagovara pobačaj širom svijeta.

2. Usmjerio novac američkih poreznih obveznika za sterilizaciju žena i pobačaj u zemljama u razvoju.

3. Odobrio upotrebu saveznih fondova za financiranje pobačaja u SAD-u.

4. Iznio je radikalni LGBTQ program kao osnovnu američke vanjske politike.

5. Koristio američke fondove za inozemnu pomoć kako bi vršio pritisak na druge zemlje, kako bi podržale redefiniciju braka, usvajanje djece od strane istospolnih parova i rodnu ideologiju.

6. Pregovarao i podržavao stav SAD-a u korist sterilizacije i pobačaja koje su dogovorene Pariškim klimatskim sporazumom.

Jedno je sigurno, da se suočavamo s nasiljem i "kulturom smrti" koju radikalna ljevica beskompromisno nameće diljem svijeta, počevši od Amerike predvođena Joe Bidenom, Barackom Obamom i drugim Demokratima. Predsjedništvo Joea Bidena bit će težak udarac našim katoličkim vrijednostima. Bit će teže, jer ima podršku  državnog, američkog aparata, „duboke države“, velike tehnološke industrije, radikalnih ljevičara, medija, utjecajne pop kulture i holivudske elite.

Umjesto zaključka

Na FB sam nedavno pročitao jednu poruku koja je istina i dobra pošalica: „ Ameri ni nakon zatvaranja birališta ne znaju tko je pobijedio. Naši to znaju i prije otvaranja birališta.“ Stavimo ovu šalu na stranu. Predstavnici, zagovaratelji i aktivisti „ duboke države“ u Americi i drugim zemljama u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj znaju tko treba, ili mora pobijediti. Znaju isto tako tko po njihovom planu treba pod svaku cijenu izgubiti izbore. „ Duboka država“, umreženi državni aparat je sposoban na izbore „pozvati“ i već pokojne glasače. To i čine. Tako da u Americi, i Hrvatskoj postaje „normalno“ da je netko glasao tko je umro za nas već daleke 1984. godine. Izborni inženjering „ duboke države“ zna uvijek smisliti način kako prevariti milijune ljudi i podmetnuti onog tko treba pobijediti, iako možda više fizički nije sposoban misliti o sebi, a kamo li voditi jednu od najmoćnijih država svijeta. Svaka čast Joe Bidenu što je decenijima bio u politici i američkoj državnoj administraciji, ali ono što je propagirao i za što se zalagao je kratko crkveno teološki rečeno „ kultura smrti“. Zagorci bi rekli, „ delal je kvara“. Pa, to se slaže. Bio je 36. godina senator američke države Delaware. Samo ime države, ako  mudri Zagorec još ubaci slovo „k“, dobivamo riječ DELAKWARE. Zamislite kaj bi jedan Zagorec rekel, da mu netko vu njegovom dvorištu 36. let dela kvar, neku štetu. Poludel bi i na Bidena, makar su iza njega svi liberali svijeta. Rekel bi mu: „ Ne budeš radio kvar u mom dvorištu. Kako to, kažeš da si katolik, a zalažeš se za?“

1. Financiranje lobija koji zagovara pobačaj širom svijeta.

2. Usmjeravaš novac američkih poreznih obveznika za sterilizaciju žena i pobačaj u zemljama u razvoju.

3. Odobravaš upotrebu saveznih fondova za financiranje pobačaja u SAD-u.

4. Iznosiš radikalni LGBTQ program kao osnovnu američke vanjske politike.

5. Koristiš američke fondove za inozemnu pomoć kako bi vršio pritisak na druge zemlje, kako bi podržale redefiniciju braka, usvajanje djece od strane istospolnih parova i rodnu ideologiju.

6. Pregovaraš i podržavaš stav SAD-a u korist sterilizacije i pobačaja koje su dogovorene Pariškim klimatskim sporazumom.

Svaki solidni, trijezni Zagorec bi mu rekao: „ Joe, ne idi blizu cirkve, jer bi se mogel toranj zrušiti na tebe.“ Ili: „ Kako te nije sram. Porijeklom si Irac, ideš na misu u neku malu kapelu, a ništa nisi čuo i naučio. Zar si stvarno, prvo karijerist, pa onda političar onih koji su sinovi tame.    

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

Izvorni autor: Vladimir Trkmić/PDN/Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.