Jordanski princ Hamza u videu objavio da je u kućnom pritvoru

04.04.2021. 09:35:00

Jordanski princ Hamza objavio je u videu poslanom svjetskim medijima da mu je zapovjednik jordanskih oružanih snaga rekao da ne napušta kuću i da ne komunicira s ljudima, nekoliko sati nakon što je vojska ustvrdila da nije u kućnom pritvoru.

Zapovjednik glavnog stožera Jusef Ahmed al-Hunaiti zanijekao je da je bivši prijestolonasljednik i polubrat krajla Abdulaha pritvoren ili u kućnom pritvoru. No, princ Hamza objavio je ubrzo nakon toga dva videa koja su u suprotnosti s priopćenjem vojske.

- Posjetio me jutros zapovjednik glavnog stožera jordanske vojske koji me je obavijestio da mi nije dozvoljeno izlaziti van, komunicirati s ljudima ili ih susretati jer je na susretima kojima sam bio nazočan ili je na društvenim mrežama vezano uz moje posjete bilo kritika na račun kralja - rekao je Hamza na engelskom u videu koji je objavio BBC.

Hamza je kazao kako nije osobno optužen za izgovaranje kritika na račun kralja Abdulaha II. Rekao je i da je njegovo osiguranje uklonjeno te da su mu ukinute telefonske i internetske veze.

- Ovaj satelitski internet moj je jedini način komunikacije - rekao je dodajući da mu je tvrtka rekla da će i to biti ukinuto.

- Ja nisam odgovoran za propuste u vladanju, za korupciju i za nekompetentnost koja prevladava u našim vladajućim strukturama zadnjih 15 do 20 godina - dodao je princ.

Drugi video u kojemu govori na arapskom objavila je Al Jazeera. I ranije je bilo glasina o podjelama u jordanskoj kraljevskoj obitelji, no ovako javni raskoli rijetki su.

Hamza (41) bio je prijestolonasljednik od 1999. do 2004. kad ga je kralj Abdulah uklonio i za prijestolonasljednika odredio svoga sina. Hamza je tada u pismu koje su objavili državni mediji napisao da će odano podupirati Abdulaha.

Prema Washington Postu Hamza je u kućnom pritvoru u okviru istrage o planiranju državnog udara. Al-Hunaiti je to zanijekao no rekao je da je princu Hamzi rečeno da se suzdrži od aktivnosti koje bi mogle narušiti stabilnost kraljevstva.

- Nakon "sveobuhvatne istrage sigurnosnih službi" Hamzi je "rečeno da obustavi aktivnosti i poteze čija su meta sigurnost i stabilnost Jordana - napisao je u priopćenju al-Hunaiti. Istrage još traju i rezultati će biti objavljeni uz punu transparentnost - dodaje se u vojnom priopćenju.

Te su istrage rezultirale uhićenjima nekoliko istaknutih figura među kojima je, po nepotvrđenim vijestima, i pročelnik Hamzina ureda Jaser Madžali. Madžalijeva nećakinja Basma napisala je na Twitteru da je njihov dom pretresen, a on odveden u nepoznato.

Al-Hunaitijevo priopćenje tek je navelo da su uhićeni Basem Ibrahim Avadalah, nekdašnji predsjednik kraljevskog hašemitskog suda i bivši ministar financija, te Hasan bin Zaid, član kraljevske obitelji.

Zemlje regije Saudijska Arabija, Bahrein, Kuvajt, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon, Irak, Katar, Jemen te Zaljevsko vijeće za suradnju i Arapska liga izrazili su potporu kralju Abdulahu. SAD je objavio da prati razvoj događaja te da je kralj Abdulah "ključni američki saveznik koji uživa punu potporu".

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.