Još 18 oboljelih! 'Zabranili smo posjete domovima i bolnicama'

21.06.2020. 16:03:00

- U Hrvatskoj imamo 18 novooboljelih, jednu osobu manje nego jučer. U Zagrebu ih je 10, u Zagrebačkoj županiji 1, u Splitsko-dalmatinskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko-neretvanskoj 1. Nema teže oboljelih, hospitaliziranih na današnji dan je devet, a prema podacima kojima raspolažemo, među turistima nema inficiranih i zaraženih osoba - objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je i da je ukupan broj oboljelih 2317, a trenutno aktivno oboljelih je 71.

Postrožene mjere u Zagrebu, Splitu i Osijeku

Najavio je i kako će se situacija s koronom pratiti iz dana u dan te da će se donositi odgovarajuće mjere. Zbog nove situacije zabranjuju se posjeti domovima i bolnicama te izlasci iz njih u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar Davor Božinović rekao je kako će se izborna kampanja nastaviti po planu prema uputama HZJZ-a i DIP-a.

- Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi se gospodarska aktivnost nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas - rekao je Božinović. 

Dodao je da je 40 posto putnika iz BiH odbijeno s granice te 20 posto putnika u Srbiji. Objasnio je i da smo mi samo za desetak država EU otvorili granice te da se to ne odnosi na nama susjedne zemlje koje nisu članice te da njihovi državljani pri prelasku granice moraju dokazivati osobnu ili poslovnu potrebu dolaska u RH.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ za medicinu rada i voditeljica Službe prim.dr. sc. Marija Bubaš | Foto: Facebook

- U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporučuje im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće - rekla je epidemiologinja Marija Bubaš. Dodala je da, iako nije pripremila taj podatak, u samoizolaciji imamo oko 400 ljudi, ali i da će taj broj ovisiti o situaciji sa zarazom.

Rekla je i da se obavlja dovoljno testiranja i to svi sumnjivi slučajevi, osobe s teškoćama u disanju i s vrućicom, njihovi kontakti...

Potvrđeno je i kako je zaražen učenik jedne škole u Zagrebu, ali nije otkriveno koje.

Virus nije oslabio

- Nema medicinski utemeljenih podataka da je virus oslabio. Obiteljski kontakti su iznimno visoki rizik. Svi se slažu da za zarazu treba biti produljen kontakt u zatvorenom prostoru. Infekcije su se znale lakše prenijeti i u uredima gdje je više ljudi i nema ventilacije, tj. nema otvorenih prozora, slična je stvar i s restoranima - opisala je Alemka Markotić situacije kada je prijenos lakši i češći.

Dodala je i da je nošenje maski preporučljivo za zdravstvene radnike te da svatko treba procijeniti prema situaciji u kojoj se nalazi, ukoliko se nalazite u javnom prijevozu ili slično.

Vili Beroš je na kraju rekao i da je ravnatelj HZJZ dobro te da nema simptoma i da radi više nego inače.

Izvor: 24sata.hr/Foto:Srdjan Vranić

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.