Junaci Domovinskog rata – heroj Željko Herceg Đero koji je život ostavio na Ovčari

20.01.2023. 08:42:00

Na današnji dan 1962. godine rođen je jedan od heroja Domovinskog rata Željko Herceg Đero koji je ubijen nakon bitke za Vukovar na Ovčari.

Željko Herceg

Željko Herceg potječe iz hercegovačke obitelji koja se nakon II svjetskog rata doselila u Otok kraj Vinkovaca. Ondje je uz oca Slavka i majku Anicu odrastao kao najmlađi od četvero djece. Imao je dvojicu braće – Milenka i Vladu te sestru Dragicu. Zanimala ga je hrvatska povijest i bio je iznimno rodoljubno raspoložen. Život ga je iz Otoka odveo u Zagreb gdje je živio sa suprugom Mandom te kćerkicom Kristinom i sinčićem Hrvojem.

Kada je počeo Domovinski rat nije se puno dvoumio. Zajedno s bratićem Mladenom Amstrongom iz Velike Gorice pristupio je HOS-u s kojim je prošao borbe na karlovačkom ratištu kao i bitke za vojarne. Osobito se istaknuo u borbama oko vojarne Borongaj u Zagrebu. Svjestan da je Vukovar u najtežoj situaciji, zajedno sa suborcima iz HOS-a, odlazi krajem rujna 1991. u opkoljeni grad. Tijekom bitke iskazao je iznimnom hrabrošću, a suborci ga pamte kao otvorenog i temperamentnog. Jednom prilikom probio se u okupirani dio grada samo kako bi se dokopao prijeko potrebnih lijekova. Nije poginuo u borbi, ali je nakon okupacije Vukovara. Tijekom bitke za Vukovar nije se odvajao od Tihomira Tomašića Tihice, a zajedno su odvedeni na stratište Ovčara gdje su mučeni i ubijeni. Posmrtni ostaci Željka Hercega zvanog Đero ekshumirani su u lipnju 1998. nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Pokopan je istog mjeseca na zagrebačkom Miroševcu.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:radio-banovina

Izvorni autor: PDN/narod.hr/dr/hkm.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.