Jurčević o Jazovki: Komunističke strukture koje su počinile te zločine preuzele su moć u hrvatskim institucijama

21.07.2020. 19:41:00

Tajna strogo čuvana 75 godina izašla je na svjetlo dana. Iz jame Jazovke na području općine Žumberak izvučeni su posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. O tome zašto ovakva događanja nisu dovoljno medijski zastupljena i zašto se prešućuju u medijima, za portal Direktno komentirao je Josip Jurčević, povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju. 

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine. 

S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim, nalazom nisu potvrđena saznanja. 

O tome kakav je odnos prema tim žrtvama danas, Jurčević je rekao da postoje neki standardi i da nije žrtve dovoljno samo iskopati i premjestiti na drugo mjesto.

"Kada se radi o iskopavanju grobišta, postoje civilizacijski standardi i formalno pravni standardi Međunarodnog humanitarnog prava i svega što to znači. To svakako znači da žrtve nije dovoljno samo ekshumirati pa ih sahraniti, nego je pravna, a da ne govorim ljudska i civilizacijska obveza utvrditi što se događalo, kako se  događalo, tko je odgovoran itd. To je sve propisano i Ženevskim konvencijama i svim drugim međunarodnim dokumentima koje je potpisala Republika Hrvatska", rekao je ugledni povjesničar.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

"U tome smislu katastrofalno je što se pokušava ekshumirati žrtve bezdušno, premjestiti te kosti na drugo mjesto, 'nazovi' sahraniti, međutim, sahrana bez utvrđivanja istine prava je katastrofa i to je ponovno ubijanje žrtava.

Kada se radi o Jazovci, činjenica je da netko u Hrvatskoj ponovno ubija žrtve. Skandalozno je da se stotine ubijenih ljudi, žena, djece, staraca, bolesnika i ranjenika otkopava i da to radi država koja je članica Europske unije i koja je potpisala sve međunarodne dokumente kada se radi o humanitarnom pravu. Dakle, to je prava kršćanska nacionalna i civilizacijska katastrofa", objasnio je Jurčević.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Naveo je i razlog zbog kojeg se o tome u javnosti dovoljno ne govori.

"Razlog je vrlo jednostavan, a možemo ga pratiti praktično od '90-e godine. Strukture koje su odgovorne za te zločine, to znači jugokomunističke strukture koje su počinile zločin, preuzele su moć u hrvatskim institucijama i na sve načine izbjegavaju i onemogućavaju Hrvatsku da se suoči sa svojom komunističkom, zločinačkom prošlošću i da se od te iste prošlosti vrlo, vrlo jasno, odlučno i nedvosmisleno distancira i odrekne", obrazložio je Jurčević. 

"Nažalost, svjedoci smo kako se sve dublje vraćamo u komunizam, a to se očituje upravo na ovaj način - u odnosu prema žrtvama", dodao je. 

''Ne trebamo zaboraviti da je službena državna Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je djelovala do 2000. godine, podnijela izvješće u kojem je utvrdila i evidentirala 850 prikrivenih stratišta i grobišta koja su vezana za komunističke poratne zločine. Dakle, nemoguće je napraviti koraka po Hrvatskoj, a da se ne gazi po mrtvima i prikrivenim kostima. I sada kad se to otkopava i kada se opet tako bezdušno sahranjuju, to je ponovno ubijanje tih žrtava", zaključio je Jurčević.

Izvor: bl/Direktno.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.