Kakva drama na Wembleyu! Italija nakon penala izborila finale Eura!

07.07.2021. 07:24:00

Italija je prvi sudionik finala Europskog prvenstva. Gotovo tri sata trajala je drama na Wembleyju.

ITALIJA - ŠPANJOLSKA 1:1 (Chiesa 60' / Morata 80') - 5:3 raspucavanje

LONDON – Stadion Wembley. Gledatelja 60.000. Sudac: Felix Brych (Njemačka).

JEDANAESTERCI: 1-1 Locatelli promašaj, 1-1 Olmo promašaj, 2-1 Belotti, 2-2 Moreno, 3-2 Bonucci, 3-3 Alcantara, 4-3 Bernardeschi, 4-3 Morata promašaj, 5-3 Jorginho..

ITALIJA: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (od 74. Toloi) – Barella (od 85. Locatelli), Jorginho, Verratti (od 74. Pessina) - Chiesa (od 107. Bernardeschi), Immobile (od 61. Berardi), Insigne (od 85. Belotti). IZBORNIK: Roberto Mancini.

ŠPANJOLSKA: Simon – Azpilicueta (od 85. M.Llorente), Garcia (od 109. P.Torres), Laporte, Alba – Koke (od 70. Rodri), Busquets (od 106. Alcantara), Pedri – Oyarzabal (od 70. Moreno), Olmo, F.Torres (od 61. Morata). IZBORNIK: Luis Enrique.

ŽUTI KARTONI: Busquets (51), Toloi (98), Bonucci (118). CRVENI KARTONI: IGRAČ UTAKMICE: Gianluigi Donnarumma

U finalu u nedjelju, ponovno na Wembleyu, zaigrat će Italija. Slavili su Talijani nakon produžetaka i raspucavanja kaznenih udaraca gdje je Donnarumma obranio ključni penal Morati, a Jorginho pogodio za talijansko finale. Četvrto finale slijedi Talijanima, prigoda da se okite naslovom europskog prvaka nakon 53 godine, još od 1968. kada su uzeli jedinu europsku krunu.

Ohrabreni dugim nizom od 32 susreta bez poraza, od čega je 15 pobjeda u nizu ušli su Talijani u peto polufinale na EP. S druge strane i Španjolci su igrali peto europsko polufinale, a iz tih poluzavršnica stiglo je i finale 2012. u kojem su demolirali Talijane sa 4:0 osvojivši u Kijevu treći naslov europskog prvaka. Za polufinale Enrique se odlučio za igru bez klasičnog centarfora Morate, već je Olmo igrao ulogu poznate španjolske "lažne devetke" u formaciji 4-3-3 koja je više ličila na 4-6-0. Mancini je izveo očekivani sastav u prepoznatljivih 4-3-3 gdje je Chiesa dobio prednost u odnosu na Berardija, a u sredini je zaigrao Barella, dok je Locatelli ostao na klupi.

image
 JUSTIN TALLIS Afp

U tvrdoj utakmici Španjolci su ugrabili posjed na startu, čak 75 % vremena lopta je bila u njihovim nogama u prvih 15-ak minuta dvoboja. Ali, prvu pravu prigodu čekali su do 25. minute kada je Oyarzabal asistirao Olmu čiji je udarac završio u obrambenom bloku, a drugi pokušaj sjajno je obranio Donnarumma. Španjolska je uzela loptu, a Talijani su uglavnom prijetili iz polukontri po lijevom boku. Emerson, koji je zamijenio ozljeđenog Spinazzolu, u suradnji sa Insigneom gradio je akcije po boku kojeg je čuvao Azpilicueta. U 21. minuti Emerson je prošao, povratnom pronašao Immobilea koji je napravio dodir viška, pa se pokušao osloboditi lopte asistencijom za Barellu, ali u talijanskom kompliciranju vratila se obrana Španjolaca i otklonila opasnost.

Do kraja poluvremena ostali su Talijani u čvrstom bloku, smanjili su premoć Španjolaca u posjedu (39-61), ali nisu uputili loptu u okvir vrata Unaija Simona. Furija je pak ostala na pokušaju Olma, uz pet udaraca prema vratima. Očekivano oprezna utakmica u prvom dijelu, bez velikog rizika sa obje strane. Više inicijative Španjolaca, ali bez pritiska koji bi Talijane stavio u nezavidnu poziciju. Upravo je to uspio napraviti Olmo kada se izvukao na desno krilo uputivši centaršut prema Ferranu Torresu, ali budan je na pet metara Di Lorenzo i lopta je završila u korneru. Dvije minute kasnije ponovno je sijevnula Španjolska po desnom krilu, Oyarzabal je ubacio za Busquetsa čiji je udarac otišao preko vrata. Rasplamsala se utakmica na startu drugog dijela, svoju šansu tražila je i Italija preko Chiese, no njegov udarac, prvi talijanski u okvir vrata, sa 14 metara iskosa uspio je ukrotiti Simon.

Ali, sljedeći pokušaj Chiese završio je u mreži, napadač Juventusa iskoristio je kontranapad, doveo Italiju u vodstvo 1:0 i time potpuno otvorio utakmicu. Jer, Španjolci su odmah uzvratili preko Oyarzabala u 65. minuti i Olma minutu kasnije. Oyarzabal nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom na pet metara u najboljoj prigodi Španjolaca, a udarac Olma desnom nogom sa vrha kaznenog prostora završio je tik pored lijeve vratnice. Promašaje Španjolaca umalo je naplatio Berardi u 68. minuti, imao je napadač Sassuola meč loptu u nogama. Na asistenciju Chiese izašao je Berardi sam na sedam metara pred Simonom, šutirao desnom nogom, ali vratar Španjolske zna braniti nogom.

image
 MATT DUNHAM Afp

Tri promjene napravio je Enrique nakon primljenog pogotka, najjači adut s klupe svakako je bio Alvaro Morata koji je u 77. minuti pobjegao po desnoj strani, ali neprelazan je u konačnici Bonucci. No, četiri minute kasnije precizan je Morata za poravnanje i odlazak u produžetke nakon dva pogotka napadača Juventusa. U prvom produžetku dvaput su Španjolci stavili Italiju na velika iskušenja (98. i 101.), u "fliperu" se lopta odbijala po kaznenom prostoru, ali spasili su se Talijani. Drugi produžetak prošao je u ravnopravnoj igri, kao da su obje reprezentacije čekale rasplet polufinala raspucavanjem sa bijele točke.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Jurica Radić/Patrik Mršnik/Sportske novosti / Foto: JUSTIN TALLIS Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.