KAOS NA POLJSKOJ GRANICI Zabilježeni prvi smrtni slučajevi, Poljaci spremni za oružani sukob, EU ima novi plan

09.11.2021. 11:59:00

Bjelorusija negira optužbe i optužuje Poljsku za kršenje sporazuma koji brane slanje vojske na granicu

Poljska vlada strahuje od oružanog sukoba na svojoj granici s Bjelorusijom. Tisuće dodatnih vojnika raspoređene su na granici koju su očajni migranti s druge strane pokušali razrezati postavljenu ogradu od žice.

Usred dramatične eskalacije situacije Poljska je zatvorila granični prijelaz Kuznica. Glasnogovornik Poljske vlade Piotr Muller rekao je da se do 4000 osoba nalazi na granici te da su tamo okupljenim reporterima rekli da "očekuju eskalaciju oružane prirode". Lokalna televizija objavila je da se mnogi migranti okupljaju kraj prijelaza Kuznica te da su u pratnji naoružane pratnje s psima.

image
 Leonid Shcheglov

Poljska već mjesecima javlja o situaciji navodeći da je navala migranata na njezine granice umjetno stvorena te da je riječ o metodi pritiska osporavanog bjeloruskog predsjednika Lukašenka koji se, tjerajući migrante na granicu, osvećuje Europskoj Uniji.

Izvještavalo se o tjeranju migranata puškama, otvaranje bjeloruske granice za migrante i organizirano praćanje do europske granice. U međuvremenu je tamo Poljska podigla ogradu od žice i poslala vojsku, a za zadržavanje migranata dobila je podršku i susjeda i političara iz velikih EU zemalja. Nakon što su temperature počele padati zabilježeni su i smrtni slučajevi.

image
 Leonid Shcheglov

To da Bjelorusija pomaže i osigurava njihov pritisak na granicu ponovio i Stanislaw Zaryn, šef Poljske nacionalne sigurnosti, koji je rekao da su migranti pod kontrolom bjeloruskih oružanih snaga. "Minsk želi prouzročiti veliki incident, po mogućnosti s mecima i ljudskim žrtvama" rekao je on.

Bjelorusija negira optužbe i optužuje Poljsku za kršenje sporazuma koji brane slanje vojske na granicu.

Ursula Von der Leyen, šefica Europske komisije, rekla je da EU razmatra širenje postojećih sankcija nametnutih režimu u Minsku koje bi uključile aviokompanije trećih zemalja koje migrante dovoze u Minsk tako bildajući pritisak na istočne europske granice. Njemačka se zalaže za pomoć Poljskoj te je apelirala na Bruxelles, kao i susjedne zemlje.

Danas se situacija naročito pogoršala. Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju kolone migranata koji hodaju prema granici i pokušavaju probiti ogradu. Ovi ljudi pijuni su u gruboj igri jer se ne mogu vratiti u Minsk, a u Poljsku, koja je ranije optuživana za ilegalne push backove, im se ne dopušta ulazak. Zbog toga su mnogi sada na ničijoj zemlji na ledenim temperaturama u neki od njih su se već smrznuli. Migranti kažu da žele prijeći granicu i prijaviti se za azil u EU.

image
 Leonid Shcheglov

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.