Karlovac: Doris Pack susrela se s braniteljima kojima je pomogla 90-tih

26.11.2022. 13:01:00

U Karlovcu je u organizaciji HDZ-a gostovala umirovljena njemačka političarka Doris Pack i tom prilikom se po prvi puta od 1993. susrela s hrvatskim braniteljima Jurjem Škrtićem i Petrom Mihalićem teško ranjenim tijekom Domovinskog, kojima je tada pomogla, skupivši donaciju, prenosi Nacionalno.hr .

Domovinski rat bio je njezin prvi susret s ratnim zbivanjima uopće u Europi. U ratom zahvaćenom Karlovcu, na Turnju, upoznala je tada dvojicu ranjenih mladića. Noge su im bile u toliko lošem stanju da je operacija bila neizbježan ishod. Obećala je da će to učiniti, a oni zahvaljujući njoj danas hodaju. Doris Pack, njemačka političarka, posjetila je danas Karlovac, ovoga puta, u sigurnijem okruženju.

S Petrom Mihalićem susrela se Doris danas po prvi puta nakon 1993.

Ponovni susret nakon 29 godina teško je opisati riječima, kaže Petar:

– Odmah smo se prepoznali čim smo se vidjeli. Drago mi je da se to dogodilo. Emocije su sada malo nagle, trebao sam danas biti negdje druge, ali kada su me pozvali jel bi htio doći, tako nešto ne bih nikada odbio.

Jer, upravo zbog Doris, on je danas na nogama:

– Ona nas je našla na Švarči i odlučila pomoći. Sve je ona našla, i doktore i smještaj u Njemačkoj. Mogu joj biti samo zahvalan.

Neki Europski političari niti ne znaju za Domovinski rat
Domovinski rat, točnije pogođeni Karlovac, bio je prvi susret Doris Pack s ratnim zbivanjima uopće u Europi, piše Radio Mrežnica.

Kako sama kaže, vidjela je svašta, od razrušenih kuća, dječjih krevetića u vrtićima, u bolnici se nije moglo biti zbog stalnih pucanja Srba, jednom riječju – strašno.

No, uspjela je pomoći dvojici teško ranjenih tada mladića, i već ih za 2 mjeseca vratiti njihovim obiteljima.

Karlovac je posjetila još jednom nakon toga, 1993. godine, a danas se vratila ovdje, u ipak nešto sigurnije okruženje.

Međutim, žalosti ju činjenica da danas njezini kolege izjavljuju da je “rat u Ukrajini prvi rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata.”

– Silno me žaloste takve izjave. Bila sam u Vukovaru, u Karlovcu, u Bosni, vidjela sam to sve. Zar nam svima skupa ti prizori nisu bili dovoljni da nešto naučimo iz toga?

Karlovac je prvenstveno danas posjetila zbog susreta s dvojicom mladića kojima je tada pomogla te da razgleda Muzej Domovinskog rata na Turnju gdje je upriličila i predavanje u suradnji sa Zajednicom žena HDZ-a “Katarina Zrinski.”

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno/Radio Mrežnica

Izvorni autor: Nacionalno.hr/Radio Mrežnica

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.