KIPI U HSP-U Dopredsjednik stranke traži izbacivanje glavnog tajnika, optužuje ga da je bio član Partije!

21.10.2020. 17:10:00

Dopredsjednik HSP-a Drago Marković stranačkom vrhu uputio je pismo u kojem poziva na izbacivanje iz stranke glavnog tajnika Zvonka Čapka zbog, kako tvrdi,  njegove pripadnosti nekadašnjem Savezu komunista. Pismo prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani predsjedniče,

Poštovani članovi predsjedništva,

Poštovani članovi Glavnog stana,

Budući smo  počeli sa svojevrsnim 'šamaranjem' od strane  trenutnog  glavnog tajnika u njegovom manipulativnom e-mailu od 4. listopada 2020. i navođenjem gomile insinuacija i sugestija, dužan sam se oglasiti i reći par stvari  koje  sam do sada  zbog 'viših interesa' držao po strani,  a da je vrijeme  za  definitivnu i apsolutnu istinu više je nego očito.

Od dolaska  trenutnog glavnog tajnika Zvonka Čapka u Hrvatsku stranku prava trpimo kontinuiranu štetu u javnom prostoru u vidu i obliku napada bivšeg članstva, konkurentskih 'pravaških' stranaka čiji je bio član nekada, pa izbačen iz istih zbog  članstva u Komunističkoj partiji, te jednog dijela intelektualaca koji prate HSP i zbog toga nas žestoko napadaju. Iz pouzdanih izvora znam da i predsjednik Starčević nije pozivan u neke emisije uz napomenu i ogradu da dok HSP ima bivšeg komunistu za glavnog tajnika od nastupa nema ništa.

Parlamentarni  izbori, razgovori i pregovori s koalicijskim partnerima, prepuštanje naziva liste Neovisnim za Hrvatsku je možda bolje i ne spominjati, jer  je to očiti primjer kako  se ne treba i ne smije raditi i kako se ne brane interesi i boje Hrvatske stranke prava. Moramo spomenuti i činjenicu da ime i prezime glavnog tajnika nismo vidjeli ni na jednoj od naših lista (navodno na inzistiranje njegove matične županije) na parlamentarnim izborima, kako ne bi trpili napade od strane političke konkurencije,

Dakle, što će nam uz sve ostalo netko na bilo kojoj poziciji u stranci ako njegovo pojavljivanje na izbornoj listi nanosi štetu Hrvatskoj stranci prava. Nastavno na ovo stoji i činjenica da na nedavnom Izbornom zboru nije izabran na bilo koju dužnost u svojoj županijskoj organizaciji. Što nam to govori??

Pa idemo dalje.

Nije mi nepoznata činjenica da  postoje  značajni otpori  u njegovoj  županijskoj organizaciji spram lika i djela  glavnog tajnika, pa  mi je također poznata činjenica da oko 40-50 ljudi čeka ulazak u HSP, a isto uvjetuju micanjem glavnog tajnika s bilo kojih pozicija u HSP-u. A predsjednik jedne podružnice mi je ustvrdio da  je 'raspušten' jer se usudio javno komunicirati nepristajanje na tajnika komunista i jugoslovena.

Dakle, kako bi  trenutni glavni tajnik rekao 'NEĆE GA TEREN', i to njegov, u njegovoj matičnoj  županijskoj organizaciji. U razgovorima s nekim članovima ta činjenica mi je višestruko potvrđena.

Činjenicu da je stranka zbog njega doživjela disoluciju neću ni spominjati!

Dolazimo slijedom svega  do pitanja može  li  trenutni  glavni tajnik uopće biti član Hrvatske stranke prava!? U prijašnjim statutima nije se izrijekom navodilo članstvo u komunističkoj partiji kao zapreka za članstvo iako se to na neki način podrazumijevalo, dočim je u najnovijem Statutu HSP-a izglasovanom na Saboru HSP-a u Gospiću 29. veljače 2020. izrijekom navedeno da je to zapreka za članstvo u najstarijoj stranci u Hrvata!

Pa pogledajmo što izrijekom kaže Statut Hrvatske stranke prava u  Članku 11. stavak 2.

1. UVJETI ZA ČLANSTVO U HSP 

Članak 11. 

(1) U HRVATSKU STRANKU PRAVA mogu pristupiti punoljetni i poslovno sposobni državljani Republike Hrvatske, koji prihvaćaju TEMELJNA NAČELA HSP i STATUT HSP.  

(2) U HRVATSKU STRANKU PRAVA neće biti primljena osoba, kada iz njenog prijašnjeg života i rada proizlazi, da bi mogla postupati suprotno TEMELJNIM NAČELIMA HSP, te STATUTU HSP ili ako bi njenim primanjem bio narušen ugled HSP, posebice oni koji su bili dužnosnici Saveza komunista Jugoslavije, te pripadnici represivnog aparata i oni koji su se ogriješili o hrvatske nacionalne interese.  

Dakle  'U HRVATSKU STRANKU PRAVA neće biti primljena osoba,....,   ako bi njenim primanjem bio narušen ugled HSP, posebice oni koji su bili dužnosnici Saveza komunista Jugoslavije,...'.

Budući javno dostupni dokumenti, koje dostavljam  u prilogu, nepobitno potvrđuju da je trenutni glavni tajnik  bio član komunističke partije, slijedom odredbi novog Statuta HSP-a glavnom tajniku trenutno mora prestati mandat i članstvo u Hrvatskoj stranci prava.

Budući da osobu na poziciju glavnog tajnika sukladno Članku 61. Statuta HSP-a na prijedlog Predsjednika HSP imenuje i opoziva glavnog tajnika  HSP-a, tražim da se na prvoj sjednici predsjedništva razmotri ovaj  slučaj, primjene statutarne odredbe  i donese jedini mogući pravorijek, a to je onako kako Statut kaže da netko tko je bio član  KOMPARTIJE ne može biti član  HSP-a, a kamoli član središnjih tijela  najstarije stranke u Hrvata.  

Dopuštam i mogućnost da trenutni glavni tajnik uvidi neodrživost  svoje pozicije i članstva u HSP-u, te nas svih u predsjedništvu oslobodi bilo kakve rasprave u ovom slučaju što bi za sve nas  bilo najbezbolnije rješenje.

U prilogu dostavljam preslike orginalnih dokumenata  dostupnih u  institucijama koje se bave pohranom arhivske građe čiji orginali  su svakome dostupni na zahtjev.

S poštovanjem

Drago Marković, dopredsjednik HSP-a".

Izvor: js/Direktno.hr/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.