Koliko košta gram DUŠE ? ( VIDEO)

30.03.2020. 16:40:00

„Ako ste vidjeli dno moje duše, onda ste u potpunosti razumjeli izvor moje čežnje i – sažaljenja. Iako je otvoreno svima, prozirno jezero ima nepoznate dubine koje ni ronioci ne poznaju“.

–H. C. Andersen

Tuga nije materijalna, a ima težinu. Sreća također. Dakako, u poetskom smislu.

Postoji mit o duši koja teži 21 gram?

- Godine 1907, američki liječnik Duncan MacDougall, zahvaljujući neetički standardima tog vremena (bili su takvi da je mogao eksperimentirati: umirućeg pacijenta stavio bi na krevet opremljen mjernim instrumentima i čekao da „ispusti dušu“)

U trenutku kada bi pacijent preminuo, Dr. MacDougall je bilježio gubitak težine. Nakon toga, isto je pokušao i sa zdravim psima koje je (‘dobri doktor’) vjerojatno otrovao kako bi što prije došao do rezultata. Pokazalo se da psi ne izgube na težini zbog čega je Dr. MacDougall mudro zaključio da psi nemaju dušu.

Svoje je istraživanje sproveo na uzorku od šest umirućih pacijenata, a u članku koji je potom objavio u časopisu  American Medicine, obznanio je rezultat: u momentu smrti, pacijent na težini gubi 3/4 unce.

Ipak, ako malo bliže pogledamo rezultate možemo vrlo lako i sami zaključiti da li je Dr. MacDougall bio u pravu ?

U spisima  stoji da 2 od 6 pacijenata ‘nisu imala nikakvu vrijednost’, dva su zabilježila pad težine, koja je i kasnije nastavila opadati, jedan pacijent je dobivao na težini pa je opet izgubio, i na kraju, šesti pacijent je izgubio 21 gram.

Uglavnom zbog SF filma iz 2003. godine, “21 Gram”, ovaj eksperiment je postao jako popularan, a mnoge naivčine su povjerovale u njegovu točnost.

Umjesto zaključka;

    Život će nas spustiti na svoju razinu, a onda pobijediti na iskustvo. Sažeti život u dvije riječi ? – Ide dalje, jer: „Morem biva svaka kap kad u more stigne. Tako i duša bude Bog kad se k Bogu digne“ – (Scheffler)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.