KOLIKO NAŠI SUSJEDI PLAĆAJU GORIVO? Odete li preko granice, u ovoj državi možete uštedjeti stotinjak kuna po spremnik

11.05.2022. 17:10:00

Od sredine travnja cijene goriva ne prestaju rasti. Građane je jučer ujutro na pumpama dočekalo novo poskupljenje pa tako litru osnovnog benzina eurosuper 95 kupuju od 13,24 kune, što je za 10,6 posto više nego što je bilo prije mjesec dana, kad je cijena iznosila 11,97 kuna. Dizel je u tom istom razdoblju nešto manje poskupio, za 8,5 posto, te sad košta 13,47 kuna.

Novinari T portala provjerili su kako se kreću cijene u okruženju. Osim u Mađarskoj, gdje je još uvijek na snazi vladina odredba o zamrzavanju cijene goriva, cijene svugdje rastu.

Slovenija je do početka prošlog tjedna imala fiksiranu cijenu goriva, a čim je istekla ta mjera, cijene su skočile u skladu s rastom cijena nafte na svjetskom tržištu. Tako Slovenci 95-oktanski benzin sada plaćaju 6 do 6,5 eurocenta više, oko 1,72 eura. Više je poskupio dizel koji se na autocestama plaća i za 1,92 eura po litru.

Kada se gleda osam Hrvatskoj najbližih država, samo u Italiji, Njemačkoj i Austriji potrošači plaćaju višu cijenu eurosupera 95 nego u Hrvatskoj. Dizel je skuplji u četiri države – Italiji, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Najjeftinije gorivo ima Mađarska u kojoj je Vlada do 15. svibnja zamrznula cijene benzina i dizela na 480 forinti (1,27 eura). Hrvatski građani po spremniku mogu uštedjeti stotinjak kuna odu li po gorivo u susjednu BiH.

Nažalost, s obzirom na rast cijena nafte proteklih tjedana, možemo pretpostaviti kako će i ove najnovije cijene trajati samo tjedan dana, a kako nas već sljedećeg utorka čekaju nova poskupljenja.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.