KUPOVALI GRADSKE SLUŽBENIKE ZA PAR STOTINA EURA: Evo za što USKOK tereti uhićene poduzetnike

02.07.2021. 12:30:00

Primanje i davanje mita u Hrvatskoj su, kako svjedočimo posljednjih godina, važna stavka u poslovnim krugovima u kojima caruje korupcija.

U nastavku policijsko-uskočke antikorupcijske akcije lisice na ruke stavljene su osmorici poduzetnika te dvojici gradskih službenika koji su se, prema dostupnim informacijama, (po)služili mitom. Točnije, poduzetnici su s nekoliko stotina eura “podmićivali” zaposlenike Grada Zagreba dajući im novac za razne usluge, počevši od one da im ishoduju potrebne radne dozvole, piše Jutarnji list.

Kako doznaju, među uhićenima su Darko Barun, pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave, Zdravko Čabraja, član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 te Milivoj Kotrla, bivši djelatnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Parkirna mjesta

Također, uhićena je i Sanja Borisavljević, vlasnica i direktorica tvrtke ADE Studio, koja je, pak, zastupala investitore u određenim projektima. A kako svaka nova zgrada u gradnji mora imati određeni broj parkirnih mjesta kako bi se dozvole dobile, ona i Kotrle su, navodno, surađivali po tom pitanju i usklađivali broj parkirnih mjesta po potrebi.

Jedan od poslovnih suradnika arhitektice Borisavljević u najmanju je ruku ostao zatečen njezinim uhićenjem jer kaže da je ona u svom poslu perfekcionist, pazi na detalje i da sve bude po pravilima te da nema odstupanja u izvedbenim projektima.

– Javljala se na natječaje za idejna rješenja i pobjeđivala sa svojima. Ne zato što je to bilo po protekciji nego bi njezina kreativnost začas privukla pažnju. Ne mogu vjerovati da bi ona imala prste u makinacijama, a kamoli da bi ikoga podmićivala ako joj se to stavlja na teret – kaže za Jutarnji kolega uhićene arhitektice.

Policija i USKOK poremetili su trenutno daljnje planove o zaradi i građevinskom poduzetniku Krešimiru Huzjanu kao i Ivanu Papiću.

– Nitko me nikada nije tražio proviziju – tvrdio je Krešimir Huzjan novinarima Nacionala početkom godine nakon što je isplivala u javnost lista tvrtki koje su “aljkavo” nakon rata obnavljale Strašnik koji je u fokus javnosti isplivao nakon razornog petrinjskog potresa. Međutim, pola godine kasnije priveden je upravo zbog toga.

Obrana sa slobode

Nakon ispitivanja u USKOK-u Huzjanov odvjetnik Šime Matak potvrdio je da USKOK vodi nekoliko postupaka te da je njegov branjenik iznio obranu.

– Sukladno zakonskim odredbama imao sam mogućnost pola sata prije ispitivanja razgovarati s klijentom. Mi smo se posavjetovali. Radi se o tajnom postupku i ne mogu reći više informacija – rekao je Matak ne želeći otkriti detalje ispitivanja kao niti je li Huzjan priznao ono što mu se stavlja na teret ili je, pak, negirao krivnju.

Poduzetnik Ivan Papić, 47-godišnji suprug bivše Miss sporta Hrvatske Stefany Hohnjec, također se našao pod lupom kriminalista. Prema dostupnim podacima, vlasnik je tri tvrtke, dvije građevinske i jedne ugostiteljske. Zanimljivo je da pretres jedne od Papićevih tvrtki u Kraljevićevoj ulici nije mogao biti odrađen jer ženska osoba koja je zatečena u stanu nije povezana s tvrtkom i o njoj ništa ne zna, a u stanu u kojem živi ne posluje nikakva tvrtka.

Iz stanova i poslovnih prostora desetoro uhićenih istražitelji su iznijeli predmete, a najviše brojnu dokumentaciju, za koje smatraju da bi im mogla koristiti tijekom istrage kako bi potkrijepili svoje inicijalne sumnje.

Neslužbeno se doznaje da je više od polovice uhićenih u posljednjem valu uhićenja priznalo svoj krimen pa samim time postoji mogućnost da će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode i da za njih neće biti tražen pritvor.

Inače, u sklopu velike akcije policije i USKOK-a u srijedu je zbog sumnje u utaju više od pola milijuna kuna poreza priveden i poduzetnik Igor Maksimiljanović iz zagrebačke tvrtke Dobra reklama d.o.o.

Kako je jučer priopćila policija navodeći samo dob osumnjičenika, 52-godišnjak je darovao 1012 koševa za otpad jedinici lokalne samouprave, bez evidentiranja u poslovnim knjigama te je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu okrivljenog trgovačkog društva.

Utaja poreza

“Neosnovano je propustio u ime okrivljenog trgovačkog društva prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost, te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit okrivljenog trgovačkog društva, pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao porez na dodatnu vrijednost prilikom darovanja, niti je iskazao u PDV obrascima obvezu poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporučenih koševa, a sve suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost”, priopćila je policija.

Tako je, ističu, pribavljena nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je državni proračun oštećen za 346.359,69 kuna, a proračun Grada Zagreba za 234.252,14 kune.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je da su ispitali osumnjičenog Maksimiljanovića zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine nakon čega su ga pustili da se brani sa slobode.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK/ ml

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.